Din anul 2019, daca raportul votat in aprilie de Legislativul european va fi aprobat, toate cladirile nou construite vor trebui sa produca atata energie cata consuma. Aceasta ar urma sa se realizeze in primul rand prin instalarea de panouri solare si prin  izolarea termica a peretilor exteriori.

Din 2019, toate cladirile nou construite vor trebui sa produca atata energie cata consumaDirectiva se va aplica tuturor cladirilor, indiferent de tipul de proprietate, public sau privat, se arata intr-un material hotnews.ro.

Potrivit raportoarei din partea Parlamentului European, Silvia-Adriana Ticau (PSD), necesitatea aplicarii directivei are mai multe explicatii.

In primul rand, cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie in UE. Si, daca lucrurile stau asa, este de domeniul evidentei ca  reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie o componenta importanta a masurilor necesare pentru reducerea dependentei energetice a UE.

Insa pentru ca directiva sa poata fi pusa in aplicare este nevoie de fonduri substantiale.

 Raportul indica mai multe surse de finantare incepand cu crearea unui Fond European pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile, care sa asigure mobilizarea de capital public si privat pentru realizarea proiectelor din domeniu in perioada 2010-2020.

Fiecare stat in parte va trebui sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, cate un plan national in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Posibile solutii ar putea fi credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.

19 May 2009