Josef Goschy, proprietarul lanţului hotelier Unita Turism, cu aproape 3.500 de camere în toată ţara, spune că anul trecut a încasat un milion de euro din închirierea spaţiilor şi a acoperişurilor hotelurilor pe care le are, ceea ce reprezintă 11% din total venituri.

24665-josef-goschy-publimedia-mihai-dascalescu.jpg"Mă zbat ca anul acesta să obţin din chirie 1,5 milioane de euro, am scos mai multe spaţii la închiriat. Cea mai rentabilă este închirierea unor spaţii din hotel şi a acoperişurilor. Aceste venituri din chirii reprezintă profit curat, dat fiind că nu am niciun cost cu aceste spaţii. Nu este ca şi cum aş amenaja o unitate de alimentaţie publică", a spus el, fără a preciza ce suprafaţă a mai scos la închiriat. Anul trecut avea la închiriat o suprafaţă totală de aproape 3.600 mp în zece hoteluri ale lanţului Unita Turism.

Jumătate din suma obţinută din chirii anul trecut a venit de la companiile de telefonie mobilă care şi-au pus antenele pe acoperişurile hotelurilor omului de afaceri, potrivit datelor furnizate.

Omul de afaceri timişorean, care este şi unul dintre cei mai importanţi proprietari de hoteluri de pe litoral, a scos la vânzare mai multe proprietăţi. Anul acesta în ianuarie a scos la vânzare printre altele şi unităţile Belvedere, Amfiteatru şi Panoramic de pe litoralul românesc, achiziţionate la sfârşitul lui 2007 de la AVAS pentru 22-30 mil. euro. El cere pe acest complex hotelier 60 mil. euro. Până acum nu a găsit cumpărători.

În prezent, numărul de hoteluri pe care le deţine îl poziţionează pe Goschy în topul celor mai mari proprietari de hoteluri, alături de Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţii Negoiţă.

"Pentru anul acesta am bugetat o cifră de afaceri de 48 mil. lei (11 mil. euro) faţă de 40 mil. lei (9,3 mil. euro) anul trecut. Sper ca această creştere să fie susţinută atât de cazare, evenimente, cât şi din închirierea spaţiilor", spune el. Anul trecut în cele două hoteluri din Olimp ale omului de afaceri au venit 4.800 de bugetari printr-un contract cu Casa Naţională de Pensii Publice. Pe tot lanţul hotelier care operează unităţi în toată ţara, gradul mediu de ocupare a fost în jur de 30% anul trecut.

Fost broker de asigurare în Germania, dar şi un împătimit al bursei, Goschy s-a întors în 1990 în România cu aproape şase milioane de mărci germane şi a început să cumpere proprietăţi imobiliare. După un exit din asigurări, prin vânzarea companiei Unita, Goschy a început să îşi dezvolte businessul hotelier cu 3.500 de camere în turism prin achiziţia unităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIF Transilvania.

 

Sursa

9 May 2012