Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Dinamica seismică a Bucureştiului: Nordul, cel mai vulnerabil

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6579

Cutremurele se resimt diferit în Bucureşti, în funcţie de zona în care te găseşti. Cei care locuiesc în nordul Capitalei sunt supuşi celei mai mari viteze de acceleraţie seismică. Regiuni precum Băneasa ori Otopeni, locurile în care s-au construit cele mai scumpe vile, în ultimii ani, pot avea cel mai mult de suferit în cazul unui cutremur major. În cealaltă extremă, sunt cartierele Vitan, Berceni şi Republica, unde acceleraţia seismică atinge cele mai mici cote.

sursa: Institul de Fizică a PământuluiPotrivit hărţii seismice întocmite de Institul de Fizică a Pământului, La un cutremur, locuinţa te poate salva sau răni Amenajarea locuinţei nu ar trebui să se facă numai în funcţie de trenduri, dar şi după criterii de siguranţă. Anual, în lume se petrec ... Bucureştiul se împarte în 14 zone, în funcţie de comportamentul în cazul unui cutremur. Cele marcate ca având cel mai mare risc sunt Dămăroaia, zona Casei Presei Libere, Băneasa şi Otopeni. O altă zonă marcată cu roşu pe harta seismică este cartierul Pantelimon.

„În cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, se estimează o acceleraţie maximă în aceste zone de 300 centimetri pe secundă la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 secunde şi 0,83 secunde. În Pantelimon, acceleraţia maximă ar fi tot de 300 de centimetri pe secundă la pătrat, dar perioada de vibraţie este mai mare, de 1,56 secunde”, arată site-ul de informare RiscSeismic.ro.

Tot cu roşu sunt marcate şi zonele periferice Periş, Bolintin şi Măgurele. La polul opus, cele mai liniştite zone ale Bucureştiului, din punct de vedere seismic, sunt cartierele Vitan, Berceni şi Republica. Acolo, acceleraţia seismică este de 2000 centimetri/secundă la pătrat, în acelaşi scenariu al unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. Urmează zonele cu risc intermediar:

  • 1 Mai – Titulescu şi Tei-Florească au acceleraţii de până la 240 cm/sec la pătrat
  • Balta Albă – Titan, unde acceleraţia poate ajunge la 250 cm/sec la pătrat
  • Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei pot atinge acceleraţii de 280 cm/sec la pătrat

În sectorul 6 al Capitalei nu se află nicio clădire catalogată drept „pericol public”

Dincolo de viteza seismică însă, riscul vine şi din partea clădirilor nesigure din anumite zone. De exemplu, sectorul 1 al Capitalei este catalogată drept cea mai periculoasă zonă, în cazul unui cutremur, din cauza construcţiilor care se pot prăbuşi. Potrivit listei clădirilor expertizate tehnic din Capitală, 186 de imobile sunt catalogate drept pericol public, dintre care cele mai multe sunt în sectorul 1. Singura zonă în care nu se află nicio astfel de construcţie este sectorul 6 al Capitalei. Alte câteva sute de clădiri sunt catalogate drept având risc seismic din categoriile 1-5, dar sectorul 6 rămâne pe fiecare astfel de listă drept cel mai sigur dintre toate. Pe lângă toate acestea, aproape 2.000 clădiri sunt catalogate drept categorii de urgenţă, dar încă nu au fost clasificate în categoriile de risc seismic.

Clădirile construite după 1977 ar trebui să reziste la un cutremur mare, dacă s-a respectat proiectul

Aşadar, pentru cei feriţi de acceleraţia seismică precum şi de clădirile cu risc de prăbuşire din împrejurimi, mai rămâne o singură problemă: cât de sigură este clădirea în care locuiesc? Răspunsul nu poate fi decât teoretic, pentru că verificarea structurii de rezistenţă poate fi foarte anevoioasă şi costisitoare. În mod încurajator, arhitecţii sunt de părere că blocurile construite după 1977 ar trebui să fie sigure chiar şi în cazul unui cutremur mare.

„Potrivit Modificarea legislaţiei va duce la mai multe clădiri rezistente la cutremur? Consolidarea clădirilor cu risc seismic este una dintre cele mai anevoioase proceduri. Legislaţia are nevoie de îmbunătăţiri, costurile sunt ... legislaţiei din construcţii modificată după cutremurul din 1977, blocurile construite după acest an ar trebui să reziste unui cutremur de mare intensitate. Mă refer aici la un cutremur de 7-7,2 grade pe scara Richter, pentru că aceasta este norma după care se construieşte la noi. Singurul motiv pentru care nu ar putea să reziste aceste construcţii ar fi calitatea lucrării sau a materialelor folosite la momentul construcţiei”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marc Constantin, arhitect Build Big.

Potrivit aceloraşi standarde, chiar şi blocurile construite după anul 1960 au fost ridicate după nişte norme acceptabile în construcţii. La acestea se adaugă însă şi deteriorarea produsă de cutremurul din 1977. Doar cele construite mai devreme de atât sunt catalogate drept vulnerabile.

CITEŞTE ŞI: Scapă de teama cutremurelor! Construieşte pe structura de rezistenţă potrivită ţie Rezistenţa la cutremur este, cu siguranţă, una dintre principalele griji ale proprietarilor, atunci când îşi construiesc o casă ori se ... Scapă de teama cutremurelor! Construieşte pe structura de rezistenţă potrivită ţie

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video