Avansul la creditele oferite prin programul Prima Casă ar trebui să crească de la 5% la cel puţin 10% în cazul diminuării la jumătate a garanţiei statului, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi.

17243-laszlo_diosi_13119500.jpg"În cazul în care Guvernul decide să-şi reducă limita de risc asumată, produsul ar trebui să fie modificat. De exemplu, nivelul avansului ar trebui să crească de la 5% la cel puţin 10%", a declarat Diosi.

Şeful OTP Bank România susţine că programul ar trebui transformat pentru a corespunde mai bine mobilităţii din piaţa imobiliară şi, în special, pentru apartamentele noi. Totodată, Diosi consideră că ar fi apreciată acordarea de subvenţii la ratele de dobândă pentru creditele acordate în lei, pentru a sprijini creditarea în moneda naţională.

Laszlo Diosi a declarat că programul Prima Casă nu a avut o contribuţie semnificativă la rezultatele înregistrate de bancă, dar a contribuit la completarea ofertei de produse şi a ajutat la atragerea şi păstrarea clienţilor. Pe de altă parte, acest program i-a ajutat pe unii clienţi corporate să-şi vândă proiectele.

Şeful OTP Bank a mai spus că banca a participat la toate ediţiile programului şi că va participa şi la următoarea etapă. Diosi a mai precizat că, până acum, banca nu a înregistrat niciun credit neperformant pe acest segment.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii băncilor pentru a analiza Programul Prima Casă, că Guvernul urmăreşte dublarea numărului de beneficiari ai programului, prin împărţirea riscului garanţiei între stat şi bănci.

"Întâlnirea de astăzi (marţi, n.r.) cu reprezentanţii băncilor a urmărit dublarea numărului de beneficiari, prin împărţirea riscului garanţiei între stat şi bancă, ceea ce va duce la dublarea nivelului de garanţii de la 1,5 miliarde de euro, la trei miliarde de euro. Aceasta este o propunere care a fost analizată împreună cu băncile din program, urmând ca până miecuri să stabilim la nivel tehnic aplicarea propunerii", a declarat Emil Boc.


Sursa

25 March 2011