Noile norme BNRNoul regulament privind creditarea va putea fi aplicat cel mai probabil din decembrie, după ce vor fi parcurse toate etapele impuse de procedură.  Declaraţia îi aparţine preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

Probabil că decembrie ne va găsi cu noul regulament, pentru că este o procedură. Trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, trebuie publicat în Monitorul Oficial. De acolo, de obicei sunt 30 de zile până la intrarea în vigoare, după care băncile trebuie să meargă la Banca Naţională pentru autorizarea noilor norme", susţine Radu Gheţea, citat de NewsIn.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede că, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul creditelor imobiliare în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

CITEŞTE ŞI: Isărescu acuză băncile de dorinţă necumpătată de câştig

6 October 2011