Planeta nostră respiră prin păduri. Anual însă, suprafețe gigant de păduri dispar datorită incendiilor, defrișărilor masive și alunecărilor de teren. Aceste distrugeri nu conduc numai la pierderea pădurilor, ci și la pierderea de vieți omenești, pagubele materiale fiind și ele importante. Din fericire, în ultima jumătate de secol, vocile care militează pentru refacerea pădurilor s-au auzit tot mai des și mai tare, motiv pentru care în ziua de astăzi există un set mai strict de reguli privind defrișările și reîmpădurirea. Totuși, încă suntem departe de nivelul optim.

37634-padure_plamani.jpgPădurile dispar la nivel planetar, iar cifrele care atestă acest lucru sunt cu adevărat îngrijorătoare. Suprafața actuală acoperită de păduri este drastic scăzută, în comparație cu suprafața inițială. Cel mai optimist procent vine din America de Nord, Centrală și de Sud, unde încă se mai regăsesc 73% din pădurile inițiale. În Oceania, procentul scade la 65%. În Europa, incluzând Rusia, au mai rămas 58% din păduri. În Africa, numărul scade la 34%, iar în Asia, reducerea e drastică: mai există doar 25% din pădurile inițiale.

„Potrivit statisticilor, suprafața împădurită, la nivel global, era de 4.000 de miliarde de hectare, în anul 1990. În anul 2.000, mai erau 3.980 de miliarde de hectare. În 2005, s-a ajuns la 3.950 de miliarde de hectare”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.  

Pădurile europene reprezintă doar 5% din pădurile mondiale

În America, acolo unde încă s-au mai păstrat 73% din păduri, comportamentul civic este unul pronunțat. Procentul de împădurire este de 40%, sau 770 milioane de hectare, reprezentând 20% din totalul pădurilor. În Asia și Oceania, procentul de împădurire este de 21%, respectiv 734 milioane de hectare, înseamnând 18% din totalul pădurilor.

„Africa are cel mai scăzut procent de împădurire, raportat la întreg continentul: 21%, respectiv 635 milioane de hectare, respectiv 16% din totalul pădurilor. Doar Europa, incluzând și Rusia, prezintă o creștere anuală considerabilă a suprafețelor împădurite, de 44,3%”, continuă Ștefan Niță.  

În ultimii 50 de ani, la nivel global s-a constat o conștientizare ecologică, ceea a condus la identificarea unor metode pentru reducerea poluării, efectului de seră și subțierii stratului de Ozon. Împăduririle au un loc foarte important în incercarea de redresare și protejare a mediului înconjurător, motiv pentru care multe organizații au reușit să obțină reglementari pentru reîmpădurirea terenurilor și protejarea acestora în mod concret. Pădurile europene reprezintă doar 5% din pădurile mondiale, respectiv 192 de milioane de hectare, Europa fiind continentul care a luat măsurile cele mai drastice împotriva deffrișărilor, încă din secolul al 18-lea.

CITEȘTE ȘI:

6 July 2015