Intentia de achizitionare a locuintelor s-a diminuat de la 80% la inceputul anului la 15% in prezent. Reducerea veniturilor si spectrul adancirii crizei pun in pericol planul privatizarii ansamblurilor rezidentiale de stat.

Nici macar TVA de 5% pentru locuintele ANL nu ii mai atrage pe actualii detinatori de astfel de locuinte.

Intentia guvernului de a lichida stocul de locuinte cu chirie prin van­zarea acestora catre detinatorii actuali pare sa nu-si gaseasca sustinatori chiar printre cei carora programul respectiv le-a fost destinat.

Doar 0,05% dintre chiriasi au cumparat locuintele in care stateau, adica 13 be­ne­ficiari dintr-un nu­mar total de 25.552 de potentiali proprietari.

Masurile de austeritate aplicate de guvern au facut ca si numarul ce­lor care intentionau sa cumpere lo­cuintele pentru care in prezent platesc chirie sa se subtieze mult. Potrivit unei informari a MDRT pentru „Finan­cia­rul'', reiese ca exista un numar de 4.032 de solicitanti care au depus cereri de cumparare.

La nivel national, nu­marul de locuinte care pot fi vandute este in prezent de 25.552, precizeaza sursa citata, ceea ce procentual inseam­na ca numai 15% dintre beneficiarii progra­mului ANL de locu­in­te cu chirie au de gand sa devina pro­prietari ai aparta­men­telor.

La incepu­tul anu­lui, po­tri­vit unei anchete des­fa­surate de catre minis­terul de resort, apro­ximativ 80% din­tre chiriasii ANL s-au de­cla­rat inte­re­sati de cumpararea apar­tamentelor, mai ales ca preturile de van­zare stabilite de minister erau cu mult sub cele practicate pe piata libera.

Insa, se pare ca accentuarea crizei si a sentimentului de insecuritate sociala i-au facut pe chiriasii ANL sa refuze sau sa amane decizia de cumparare a locuin­telor pentru o perioada nedeterminata.

Sursa

3 August 2010