Unul dintre cei mai mari dezvoltatori, Sonae Sierra, a ajuns sa se ocupe de centrele comerciale ale altora. Restrangerea disponibilitatilor in numerar a obligat compania sa renunte pentru moment la proiectul din Ploiesti si sa-si mute atentia la Craiova.

19404-_mg_1070bb.jpgDupa o perioada de apatie, dezvolta­torii de malluri par sa-si recapete curajul si, mai important, noi linii de finantare pentru continuarea pro­iectelor amanate in perioada crizei. In prezent, nu mai putin de 12 proiecte de centre comerciale se afla in diverse faze de construire, potrivit calculelor „Fin.ro". In Bucuresti, peste cateva luni va fi fi­na­lizata prima faza a parcului Colo­sseum - anuntat ca fiind cel mai mare centru comercial din Romania si unul dintre cele mai extinse din Europa. Foarte aproa­pe de acesta, un alt obiectiv similar va fi construit de AFI Europe, dezvol­tato­rul si proprietarul AFI Palace Cotroceni. Compania a dezvaluit la inceputul anu­lui planurile privind cons­truirea unui nou proiect in zona Laromet si a altor doua in Ploiesti si Arad. Cel de-al doilea mall AFI din Bucuresti va avea 78.600 mp si va cuprinde un centru co­mercial, spa­tii de tip boxes si un hiper­market, fina­lizarea fiind programata pentru 2012.

Calendarul adoptat noilor conditii economice

In provincie, cel mai mare proiect in lucru apartine grupului Iulius, care in aceasta toamna ar trebui sa inaugureze complexul Palas din Iasi. Palas este un complex multifunc­tional, care va cu­prin­de atat centre comer­ciale, cat si hoteluri, birouri si apar­tamente. Proiec­tul are doua componente de retail: Palas Mall, cu o suprafata inchiriabila de 47.800 mp si 118 magazine si Palas Shopping Street, 38 de magazine, desfasurate pe o suprafata inchiriabila de 6.500 mp.

Pe de alta parte, dezvoltatorul Sonae Sierra a reluat in aceasta luna investitia la Adora Mall din Craiova, care ar putea fi finalizat anul viitor. Adora Mall este primul proiect dezvoltat de compania portugheza in Romania. Cu o suprafata totala de inchiriat (GLA) de 59.000 mp, Adora are contractate 40% din spatiile centrului comercial catre branduri precum Altex, Cora, Cinema City, Orsay, Inmedio, Arsis, Wash Total, Maxbet etc.

Ingo Nissen, Managing Director of Developments for Romania al Sonae Sierra, spune ca Adora Mall reprezinta o investitie totala de 111 milioane de euro. „In luna iunie Sonae Sierra va in­cepe prima faza a lucrarilor de constructii. Aceasta va dura sase luni si dupa aceasta perioada suntem incre­zatori ca vom fi in masura sa anuntam data deschiderii oficiale... Bineinteles, criza financiara ne-a facut sa ne reve­dem calendarul nostru de investitii in sensul adaptarii la noua realitate eco­nomica care s-a impus dupa 2008", a declarat Nissen pentru „Fin.ro". Revi­zu­irea calendarului a insemnat si ama­narea pe termen nedeterminat a pro­­­iec­­tului de mall de la Ploiesti.„Acest proiect nu reprezinta o prioritate de investitii, in conditiile de piata actuale", a formulat sec Nissen.

Leasing pentru 125.000 mp

In prezent, Sonae Sierra detine in Romania un singur mall - River Plaza Mall din Ramnicu-Valcea - care are doar 11.950 mp GLA. Cu toate acestea, firma gestioneaza un portofoliu propriu si pentru terti cuprinzand 196.000 mp de centre comerciale, ceea ce inseamna apro­­xi­mativ 9% din stocul total de malluri din Romania. Vitor Nogueira, Managing Director al Diviziei Property Manage­ment pentru Romania, Grecia si Italia al Sonae Sierra, spune ca in prezent, in afara de propriile proiecte, compania ofera servicii de leasing pentru peste 125.000 mp de spatii comerciale ale unor terti in Romania, dintr-un total de 196.000 mp GLA (terti + portofoliul propriu Sierra). In acest an, firma a preluat printr-o serie de contracte de tip Leasing Service Agree­ment serviciile de leasing ale cen­tre­lor comerciale Vitantis Mall din Bucu­resti (apr. 2011), Magnolia Shopping Cen­ter din Brasov si Sun Plaza Bucuresti (mai 2011). Problemele fi­nan­ciare de acasa, din Portugalia, si lipsa de cash flow pentru continuarea tuturor proiec­telor ex­plica aceasta reorientare dinspre deve­lop­ment catre leasing. Ingo Nissen re­cu­noa­ste ca redresarea econo­mi­ca lenta dimi­nueaza capacitatea de finan­tare per an­samblu, dar afirma ca to­tusi calitatea activelor detinute de Sonae Sierra ate­nu­ea­za aceste dificultati si permite com­pa­niei sa evolueze in sensul unei dez­voltari durabile. In Romania, singurul mall pe care firma il detine a inregistrat rezultate multumitoare pen­tru manage­men­tul Sonae Sierra. Repre­zentantii dez­vol­tato­rului spun ca River Plaza Mall a inre­gis­trat anul trecut o crestere cu 10% a nu­marului de vizitatori, ajungand la 2,8 mi­lioane de vizite la finalul lui 2010. Acest rezultat a fost, de asemenea, reflec­tat intr-o crestere cu 19% a vanzarilor in mall comparativ cu 2009. Centrul cu cei 11.725 mp GLA are chiriasi ancora pre­cum Billa, Takko, Altex, Maxbet, Leonar­do, Poeme&Musse, KFC si McDonalds, peste 80% din supra­fata fiind inchiriata. Sonae Sierra detine 49 de centre comerciale in Portugalia, Spa­nia, Italia, Germania, Gre­cia, Roma­nia si Brazilia. Compania are trei pro­iecte in constructie si sapte pro­iec­te noi in diferite faze de finalizare in Por­tu­­galia, Italia, Germania, Grecia, Ro­­­mania si Brazilia si adminis­treaza pes­te 2,2 mil. metri patrati de centre comerciale.


Sursa

23 June 2011