Proprietarii care vor să îşi vândă singuri apartamentele, pe diverse site-uri de imobiliare, lasă din start din preţul de vânzare mii de euro doar în urma primei negocieri telefonice.

Doar cu un simplu telefon, casa se ieftineşte cu 15%Am  încercat să ne convingem despre cât de adevărată e criza imobiliară apelând telefonic mai mulţi vânzători de apartamente. În urma scurtelor convorbiri, stând cu apartamentele nevândute de luni bune, proprietarii lasă la preţ zeci de mii de euro.

Primul telefon: primii 10.000 de euro discount. Proprietarul unui apartament de două camere din zona Piaţa Sudului a fost de acord să ne vedem pentru vizionare în condiţiile în care oferta noastră a fost de 60.000 de euro, iar anunţul avea un preţ de 70.000 de euro.

„Da, ne putem vedea. Veniţi, vedeţi apartamentul şi ne înţelegem. V-am spus, apartamentul este poziţionat într-o zonă bună, curată...etc.", a încercat să ne convingă vânzătorul. Un alt telefon - alţi 5.000 de euro reducere fără a propune vreo sumă. „Da, preţul nu mai este valabil. A fost modificat. Nu mai este 90.000 de euro, preţul este 85.000 de euro", spuse proprietarul râzând. Pentru a vedea cât de dornic este să vândă apartamentul de două camere din zona Bucur Obor i-am propus un preţ de 75.000.

„Este cam puţin. Mai ţinem legătura, mai puneţi ceva peste şi ne înţelegem. Mai sunaţi-mă", a mai spus proprietarul, vrând să îşi asigure astfel un client. Încercăm un alt număr de telefon. Nu răspunde. Proprietarul, dându-şi seama că poate pierde un client, ne sună el. Este vorba de un apartament de două camere din zona Mall Vitan. „Este aproape de Piaţa Unirii, are o suprafaţă generoasă, blocul este construit în anul 1990, dar nu are îmbunătăţiri", ne-a spus proprietarul. Preţul locuinţei era de 96.000 de euro, din care vânzătorul a spus că mai lasă 3.000-4.000 de euro.

„Mai mult nu mai pot să las. În luna decembrie 2008 l-am avut cu un preţ de 115.000 de euro, în ianuarie 110.000, în februarie l-am lăsat la 100.000 de euro, acum l-am coborât sub pragul de 100.000 de euro", s-a plâns proprietarul, spunându-ne să mergem să îl vedem că merită. În zonele mai bune, centrale, ale Capitalei scăderile de preţ sunt mai consistente, întrucât preţurile sunt mai mari. Un apartament într-o vilă din zona Dorobanţi cu un preţ de 180.000 de euro. Sunăm, întrebăm dacă anunţul mai este valabil, ni se confirmă. Întrebăm de preţ. „Preţul nu mai este valabil, nu l-am mai modificat, m-am plictisit. Preţul real este 160.000 de euro", ne-a comunicat vânzătorul, invitându-ne să mergem la vizionare şi spunând că mai este loc de negociat..

Proprietarul bazat

Există şi proprietari care nu lasă din preţ. Exemplu, un deţinător al unui apartament de două camere, în Militari, cu un preţ de 75.000 de euro. „Este o zonă foarte bună, nu pot să îl dau cu 65.000 de euro cum propuneţi dumneavoastră. Am avut pe el 68.000, 71.000 de euro, nu l-am dat şi nici nu îl dau, că nu-mi cere de mâncare", spuse vânzătorul ţâfnos.
 

Sursa

10 March 2009