Situaţia economică, absenţa marilor investiţii străine şi incertitudinea finanţărilor prin bănci, fac din programul guvernamental 'Prima Casă' ultima speranţă pentru piaţa imobiliară românească, a declarat, Ioan Sorin Roşu, director general al dezvoltatorului Apulum '94.

17119-prima_casa_01_985a862051.jpg'Programul 'Prima Casă' cu o alocare de cel puţin 400-500 milioane de euro reprezintă ultima şansă pentru o brumă de piaţă imobiliară în România. Cu siguranţă, fără acest program nu înseamnă că vom muri, dar ne vom întoarce la modelul de piaţă din anii 1996-2000 când funcţiona principiul relocării succesive', a spus Ioan Sorin Roşu.

Acesta a explicat că printr-o achiziţie, să zicem, de 30.000 de euro, prin vânzare şi cumpărare ulterioară, repetată, se poate asigura un lanţ succesiv de 10-15 tranzacţii imobiliare.

'Dar aceasta nu este o piaţă vie. Este o piaţă extrem de mult încetinită şi se aplică doar locuinţelor vechi. Pentru piaţa nouă, pentru dezvoltările noi, absenţa programului 'Prima Casă' chiar ar însemna actul de deces. Un dezvoltator nu se poate baza pe acel lanţ nesfârşit de tranzacţii, extrem de încetinit şi improbabil, care nu asigură susţinere financiară dezvoltării pieţei', a adăugat reprezentantul Apulum '94.

Întrebat ce alte acţiuni ar trebui întreprinse pentru a dinamiza piaţa, Ioan Sorin Roşu a apreciat că 'guvernul ar trebui să ia măsuri pentru ca, în timp, şi aici vorbim despre ani de zile, România să însemne ceva pe harta lumii'.

'Statul nu poate interveni direct pentru că nu el a creat această situaţie, care este rezultatul acţiunii finanţelor mari, al intereselor marilor fonduri financiare, fie prin intermediul unor bănci, fie direct - prin dezvoltări imobiliare. Practic, pe piaţa imobiliară, România şi populaţia suportă acum efectele intereselor şi intenţiilor marilor finanţe mondiale. Pentru o ţară este important unde se situează - între cei care generează efecte sau între cei care le suportă', a arătat Ioan Sorin Roşu.

În încheiere, acesta a precizat că se referă la 'o construcţie economică, politică şi socială ridicată timp de mai multe secole, care nu ţine strict de moment şi care este rezultatul unei întregi istorii'.

Directorul general al dezvoltatorului imobiliar Apulum '94 a dorit să sublinieze că 'România, pentru următorii 4-5 ani, nu mai are nevoie de un boom imobiliar' pentru că aceasta ar duce la 'îngroparea în datorii a persoanelor private pentru foarte mulţi ani'.

'România are nevoie în acest moment doar de o stimulare treptată a pieţei imobiliare, nu de o creştere bruscă', a conchis oficialul Apulum '94.


Sursa

20 March 2011