Peisajul imobiliar bucureştean e dezolant la deschiderea de azi a tiMOn - Târgul Imobiliar Naţional, organizat până duminică la Palatul Parlamentului. Impozantele blocuri-turn îşi proiectează la orele serii siluetele impresionante pe cerul Capitalei, cele câteva lumini izolate de pe faţadă arătând că sunt totuşi câte doi-trei locatari

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Anteea, oferta de spaţii locative situate în ansambluri rezidenţiale a crescut la nivelul lunii iunie 2009 la 7.000 de unităţi, fără a se socoti însă proprietăţile cumpărate de către investitori în imobiliare, care speră în profituri frumuşele din vânzarea ulterioară.

Potrivit datelor companiei indicate, volumul locuinţelor aflate spre vânzare la aceşti investitori ar fi de cel puţin 7.000 de unităţi, numărul total de apartamente disponibile la vânzare urcând astfel la 14.000. În primele şase luni ale anului s-au vândut, potrivit Anteea, 515 unităţi, cifrele fiind cu 20% mai mici decât în a doua parte a anului trecut şi de şase ori mai mici decât perioada corespunzătoare a anului 2008.

Aceasta arată că în primele şase luni au fost vândute doar 7% din totalul apartamentelor şi garsonierelor noi de pe piaţa rezidenţială bucureşteană.   O vizită în ansamblul rezidenţial Asmita Gardens, dezvoltat de compania indiană Asmita în parteneriat cu britanicii de la Charlemagne pe malul Dâmboviţei, în centrul Bucureştiului, surprinde prin faptul că doar o mică parte din apartamentele definitivate par a fi locuite.

La orele serii, doar câteva dintre sutele de unităţi locative disponibile aveau o lumină aprinsă. Potrivit declaraţiilor făcute de dezvoltatori în presă, prima etapă a proiectului urma să fie gata în prima parte a anului, urmând ca restul să fie definitivat până la sfârşitul lui 2009. Acum, termenele au fost decalate. "Ansamblul include 758 de apartamente, din care 324, respectiv prima fază, vor fi livrate începând cu luna septembrie. Faza a doua va fi livrată începând cu luna decembrie a acestui an", ne-a spus Atena Ţiplic, directorul de vânzări al proiectului.

 

Sursa

24 September 2009