Sus, jos, iar sus şi iar jos, aceasta este evoluţia lunară a dobânzilor. În decembrie dobânzile par să se întoarcă pe drumul cel bun, apărând deja anumite micşorări. Atenţie, însă! Este vorba doar despre creditele în euro.

DOBÂNZILE creditelor în euro şi în lei pentru decembrieÎn luna noiembrie dobânzile creditelor în lei au crescut semnificativ faţă de luna octombrie, fie că vorbim de rata medie a dobânzii sau de DAE, potrivit unui raport realizat de www.conso.ro.

Astfel, cea mai mare creştere a ratei medie a dobânzii în luna noiembrie 2008 a fost înregistrată de creditele auto în lei, cu 1,8%. Astfel, de la 14,4% în octombrie, rata medie a dobânzii a ajuns la 16,2% în luna noiembrie. O creştere ceva mai mică, de 1,5%, a fost semnalată în cazul creditelor de nevoi personale în lei, a căror rată medie a dobânzii a ajuns în noiembrie la 18,5%. Cel mai puţin au crescut ratele medii ale dobânzii creditelor de nevoi personale cu ipotecă - 0,8% şi creditelor imobiliare/ipotecare, cu 1,1%. Şi de această dată este vorba despre creditele în lei.

Pe de altă parte, creditele în euro au înregistrat creşteri nesemnificative în luna noiembrie. Astfel, cel mai mult a crescut rata medie a dobânzii pentru creditele auto, cu 0,6%, ajungând la 10,8%.

Şi DAE a crescut în luna noiembrie faţă de luna octombrie. Iar cea mai spectaculoasă majorare a apărut în cazul creditelor auto în lei, fiind vorba de aproape 3 procente. În ceea ce priveşte creditele în euro, DAE a rămas aproape neschimbată în noiembrie 2008 faţă de luna precedentă, creşterile fiind de cel mult 0,9%, în cazul creditelor auto.

Cât despre luna decembrie, până în acest moment se păstrează tendinţa crescătoare a dobânzilor creditelor în lei, în timp ce creditele în euro se comportă altfel. Atât rata medie a dobânzii cât şi DAE au înregistrat scăderi cuprinse între 0,1 şi 0,2 % în cazul creditelor imobiliare/ipotecare şi al creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

16 December 2008