Dobanzile practicate in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt extrem de mari si afecteaza costurile creditelor ipotecare din regiune, se arata in cel mai recent studiu al Raiffeisen.

Dobanzile la creditele ipotecare sunt prohibitive in zona ECEPotrivit raportului bancii austriece, la finele anului trecut, creditele ipotecare din Romania totalizau peste 5 mld. euro si inregistrau o crestere de 33,4% fata de sfarsitul lui 2007.

Ponderea imprumuturilor ipotecare in Produsul Intern Brut (PIB) era de 4,1% la finele anului trecut, in timp ce in Bulgaria aceste credite depaseau 4 mld. euro si reprezentau 12,4% din PIB.

Analistii Raiffeisen considera ca una dintre cauzele incetinirii economice in Romania, in perioada octombrie 2008-aprilie 2009, a fost contractia creditarii.

"Inainte ca Lehman Brothers sa intre in faliment, BNR a adoptat masuri pentru a limita cresterea creditarii, in special cea in valute straine. Din aceasta cauza, bancile au oferit tot mai greu credite si au crescut costurile imprumuturilor deja existente", se arata in raportul Raiffeisen.

Analistii austrieci au precizat ca activele din regiunea ECE au crescut, anul trecut, cu 352,8 mld. euro si au inregistrat un total de 1.772 mld. euro, ceea ce reprezinta o crestere de 25% fata de finele anului 2007. Raiffeisen estimeaza ca sectorul bancar din aceasta regiune s-ar putea dezvolta mai greu in 2009, din cauza tensiunilor economice.

"Bancile centrale si institutiile financiare internationale depun eforturi pentru a limita scaderea creditarii, deoarece accesul greoi la finantare ar afecta grav economiile emergente din regiune", explica analistii bancii austriece.

Acestia precizeaza ca bancile regionale au devenit mult mai precaute in privinta gradului de indatorare a clientului, din cauza scaderii preturilor pe pietele imobiliare si a deteriorarii situatiei economice.

"In ciuda previziunilor negative, segmentul creditelor ipotecare este departe de a fi saturat. Pe termen lung, imprumuturile ipotecare vor ramane unul dintre motoarele de crestere din regiune", se arata in analiza Raiffeisen.

 

Sursa

24 June 2009