În octombrie, dolarul american a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 12 ani, în ciuda faptului că septembrie a fost una dintre cele mai bune luni din istorie. Totodată, bursele internaţionale au notat cea mai profitabilă lună din ultimii 25 de ani.

21761-351271-dolar_euro.jpgChiar dacă în luna septembrie, moneda americană s-a apreciat simţitor, în octombrie, specialiştii internaţionali discută intens despre o răsturnare de situaţie: dolarul a înregistrat cea mai slabă cotaţie din ultimii 12 ani, conform analizei Admiral Markets. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre metalul preţios - aurul a depăşit recordul săptămânal al ultimilor trei ani. Totodată, avansul lunar al indicilor bursieri este cel mai consistent din ultimii 25 de ani, notează money.ro.

Interesul speculativ din pieţele financiare a fost simulat de discuţiile şi, mai ales, de planul liderilor europeni de a pune capăt crizei datoriilor din Zona euro. Astfel că dolarul, devenit cea mai ieftină valută dintre cele importante, a înregistrat o scădere lunară de 5,2%, după ce, numai cu o lună înainte, se apreciase cu 5,8%. Deoarece bursele de acţiuni au profitat de riscul pe care investitorii sunt dispuşi să şi-l asume, coroborat cu capitalul ieftin, indicii au câştigat circa 15 procente numai într-o singură lună.

Cine susţine că planul de la Bruxelles va eşua?

Cu toate că publicaţiile din întreaga lume aplaudă iniţiativele menite să salveze lumea de o nouă criză mondială economică, există specialişti reticenţi la elanul pieţelor şi la potenţialul succes al măsurilor date publicităţii de liderii europeni.

George Soros, unul dintre cei mai cunoscuţi contestatari, devenit faimos din cauza speculei cu valută, susţine că măsurile luate la summit-ul de la Bruxelles reprezintă „prea puţin şi prea târziu, în contextul crizei actuale. Investitorii au simţit o eliberare pentru că ceva s-a întâmplat, dar efectul va dura de la o zi, la maximum trei luni", notează money.ro.

Mai mult decât atât, cei mai aprigi contestatari susţin că „democraţia a murit" în Zona euro, odată cu planul propus de liderii europeni. Există voci care susţin că era nevoie de un grad mai ridicat de transparenţă, iar că Grecia şi Portugalia ar fi trebuit să iasă din Zona euro, chiar dacă s-ar fi creat panică pe pieţele financiare pentru câteva luni.

„În condiţiile actuale, persistă teama unui cutremur financiar de proporţii, în regiune. Zona euro necesită o consolidare, iar băncile ar trebui forţate să-şi anunţe pierderile. În schimb, primim doar o variantă complexă a aceloraşi non-soluţii extinse şi pretinse. Planul va eşua în două săptămâni", susţin analişti britanici, citaţi de cotidianul The Telegraph.

Atunci cât investitorii vor simţi impactul pe termen lung, îşi vor pierde din entuziasm, deoarece pieţele sunt epuizate, susţin analiştii Admiral Markets. De asemenea, previziunile arată că este foarte posibil să existe încă un declin similar cu cel de la începutul lunii august. Cele mai pesimiste păreri susţin că actuala creştere a burselor internaţionale nu este altceva decât o ultimă convulsie, înaintea unui colaps de aproape 30%. Conform estimărilor, cea mai afectată monedă va fi euro, pe când dolarul recupera rapid pierderile suferite, deoarece va fi principalul beneficiar al fluxului de capital panicat.

CITEŞTE ŞI Fondurile americane de investiţii profită de criza din Europa şi se pregătesc de achiziţii


1 November 2011