Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Domeniul construcţiilor: mai transparent dar mai scump, la cererea UE

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2789

Declaraţia de performanţă în construcţii este un subiect aplaudat de elita pieţei. Clienţii exclusivişti sunt mulţumiţi: de acum vor şti exact ce materiale folosesc. Constructorii de top ştiu că astfel se va putea face o departajare exactă între ei şi restul. De cealaltă parte însă, sunt clienţii şi constructorii mici şi medii. Ei ştiu că implementarea unei asemenea normative va aduce costuri suplimentare, pe care vor încerca să le evite. Chiar dacă acest lucru înseamnă achiziţia cu bună ştiinţă a unor materiale de calitate inferioară. Pentru ei, această schimbare putea la fel de bine să nu se întâmple.

Domeniul construcţiilor: mai transparent dar mai scump, la cererea UEDe luna aceasta, toate materialele de construcţii trebuie să aibă ataşate o etichetă pe care să fie notate informaţii detaliate despre produs. Astfel, clientul poate afla cu exactitate rezistenţa şi stabilitatea mecanică, siguranţa la foc, condiţiile de manipulare, compuşii chimici etc. Dacă eticheta nu este ataşată, atunci producătorul trebuie să îi înnmâneze clientului un număr DOP (declaration of performance) şi un ID, pentru download şi printarea documentelor. O asemenea mişcare aduce mai multă transparenţă într-un domeniu controversat, iar unii constructori sunt de părere că de acum, Românii renovează puţin, dar nu şi ieftin. Tocmai de aceea, ei aleg să îşi modernizeze locuinţa puţin câte puţin Atunci când vine vorba despre renovări, românii aleg cu atenţie materialele pe care vor să le folosească. Pentru a fi siguri că lucrarea ... clienţii vor alege mai multe produse de calitate.

„Calitatea produselor din piaţă va creşte datorită acestui nou document. În ultimii ani, preţul a fost principalul argument în piaţa construcţiilor, în defavoarea calităţii, astfel că măsura este binevenită. Cu ajutorul DOP, va creşte transparenţa şi vor fi eliminate produsele neconforme sau false”, arată Marius Dragne, CEO Xella Ro.

Unii clienţi vor alege cu bună ştiinţă produsele mai ieftine, asumându-şi riscurile

De cealaltă parte însă, există constructorii care spun că această măsură, deşi utilă, nu va fi pe placul multor clienţi şi constructori. Este drept, clienţii vor avea mai multă încredere în produsele de construcţii, dar acest lucru nu se va traduce neapărat şi într-o schimbare subită de mentalitate. Produsele ieftine vor continua să fie preferatele maselor.

„Pentru început, nu se va schimba nimic fundamental. Clienţii vor continua să prefere preţul cel mai mic, chiar dacă citesc cu atenţie eticheta, care va atesta calitatea inferioară a produsului. Îşi vor asuma riscul, pentru un preţ iniţial mai mic. Dar este un început bun, iar pe termen mediu şi lung probabil că se va simţi şi schimbarea”, arată Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

De asemenea, această schimbare este de aşteptat să aducă şi o scumpire a produselor. Nu neapărat una notabilă, luată de sine stătătoare, dar cumulată cu toate celelalte mici creşteri, poate fi deranjantă.

„Ca la tot ce e nevoie să înseriem sau să îl identificăm după normativele europene, preţul va creşte. Scumpirile se vor aplica în regim de cotă parte pentru fiecare material, la fel cum s-au impus drept necesare şi toate celelalte scumpiri din trecut. Iar odată cu aceste reguli noi, se vor vedea şi mai bine, vor fi cu adevărat sesizabile”, continuă oficialul Start Tehnologic Consult.

Interesul clienţilor pentru calitate este totuşi mai mare decât în anii anteriori

Totuşi, chiar dacă preferinţa clienţilor pentru preţul cel mai mic va exista în continuare, se simte deja interesul acestora faţă de produsele pe care le achiziţionează. Înainte să ia decizia de cumpărare, O casă scumpă nu înseamnă neapărat o casă bună. Cum poate fi compromisă una dintre cele mai mari investiţii din viaţă? Materialele bune îţi pot asigura o casă de calitate, dar nu pot garanta acest lucru. Un constructor nepriceput poate să transforme produsele de ... clienţii verifică atent gama produselor existente pe piaţă. Tocmai de aceea, multe companii care vindeau produse neconforme au dispărut de pe piaţă.

„Piaţa neagră în general nu este chiar aşa dezvoltată în domeniul construcţiilor. Adică nu numai că nu folosesc materiale din piaţa neagră, dar nici măcar nu pot spune că am oferte din direcţia asta, nici dacă aş vrea nu aş putea alege piaţa neagră”, spune Ciprian Ana.

Directiva Uniunii Europene conform căreia toate materialele de construcţii trebuie să fie însoţite de o declaraţie de performanţă a intrat în vigoare de la 1 iulie. Clienţii pot să verice sau să obţină aceste declaraţii prin intermediul platformei www.rad-dop.com.

CITEŞTE ŞI: Cum depistezi rechinii imobiliari şi, mai ales, cum te aperi de ei? Anii de criză economică au redus puternic numărul celor care vin să dea ţepe imobiliare. Totuşi, ei nu au dispărut, iar cei mai mari jucători din ... Cum depistezi rechinii imobiliari şi, mai ales, cum te aperi de ei?

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video