Declaraţia de performanţă în construcţii este un subiect aplaudat de elita pieţei. Clienţii exclusivişti sunt mulţumiţi: de acum vor şti exact ce materiale folosesc. Constructorii de top ştiu că astfel se va putea face o departajare exactă între ei şi restul. De cealaltă parte însă, sunt clienţii şi constructorii mici şi medii. Ei ştiu că implementarea unei asemenea normative va aduce costuri suplimentare, pe care vor încerca să le evite. Chiar dacă acest lucru înseamnă achiziţia cu bună ştiinţă a unor materiale de calitate inferioară. Pentru ei, această schimbare putea la fel de bine să nu se întâmple.

31224-printing-for-construction-companies1.jpgDe luna aceasta, toate materialele de construcţii trebuie să aibă ataşate o etichetă pe care să fie notate informaţii detaliate despre produs. Astfel, clientul poate afla cu exactitate rezistenţa şi stabilitatea mecanică, siguranţa la foc, condiţiile de manipulare, compuşii chimici etc. Dacă eticheta nu este ataşată, atunci producătorul trebuie să îi înnmâneze clientului un număr DOP (declaration of performance) şi un ID, pentru download şi printarea documentelor. O asemenea mişcare aduce mai multă transparenţă într-un domeniu controversat, iar unii constructori sunt de părere că de acum, clienţii vor alege mai multe produse de calitate.

„Calitatea produselor din piaţă va creşte datorită acestui nou document. În ultimii ani, preţul a fost principalul argument în piaţa construcţiilor, în defavoarea calităţii, astfel că măsura este binevenită. Cu ajutorul DOP, va creşte transparenţa şi vor fi eliminate produsele neconforme sau false”, arată Marius Dragne, CEO Xella Ro.

Unii clienţi vor alege cu bună ştiinţă produsele mai ieftine, asumându-şi riscurile

De cealaltă parte însă, există constructorii care spun că această măsură, deşi utilă, nu va fi pe placul multor clienţi şi constructori. Este drept, clienţii vor avea mai multă încredere în produsele de construcţii, dar acest lucru nu se va traduce neapărat şi într-o schimbare subită de mentalitate. Produsele ieftine vor continua să fie preferatele maselor.

„Pentru început, nu se va schimba nimic fundamental. Clienţii vor continua să prefere preţul cel mai mic, chiar dacă citesc cu atenţie eticheta, care va atesta calitatea inferioară a produsului. Îşi vor asuma riscul, pentru un preţ iniţial mai mic. Dar este un început bun, iar pe termen mediu şi lung probabil că se va simţi şi schimbarea”, arată Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

De asemenea, această schimbare este de aşteptat să aducă şi o scumpire a produselor. Nu neapărat una notabilă, luată de sine stătătoare, dar cumulată cu toate celelalte mici creşteri, poate fi deranjantă.

„Ca la tot ce e nevoie să înseriem sau să îl identificăm după normativele europene, preţul va creşte. Scumpirile se vor aplica în regim de cotă parte pentru fiecare material, la fel cum s-au impus drept necesare şi toate celelalte scumpiri din trecut. Iar odată cu aceste reguli noi, se vor vedea şi mai bine, vor fi cu adevărat sesizabile”, continuă oficialul Start Tehnologic Consult.

Interesul clienţilor pentru calitate este totuşi mai mare decât în anii anteriori

Totuşi, chiar dacă preferinţa clienţilor pentru preţul cel mai mic va exista în continuare, se simte deja interesul acestora faţă de produsele pe care le achiziţionează. Înainte să ia decizia de cumpărare, clienţii verifică atent gama produselor existente pe piaţă. Tocmai de aceea, multe companii care vindeau produse neconforme au dispărut de pe piaţă.

„Piaţa neagră în general nu este chiar aşa dezvoltată în domeniul construcţiilor. Adică nu numai că nu folosesc materiale din piaţa neagră, dar nici măcar nu pot spune că am oferte din direcţia asta, nici dacă aş vrea nu aş putea alege piaţa neagră”, spune Ciprian Ana.

Directiva Uniunii Europene conform căreia toate materialele de construcţii trebuie să fie însoţite de o declaraţie de performanţă a intrat în vigoare de la 1 iulie. Clienţii pot să verice sau să obţină aceste declaraţii prin intermediul platformei www.rad-dop.com.

CITEŞTE ŞI: Cum depistezi rechinii imobiliari şi, mai ales, cum te aperi de ei?

 

29 July 2013