0-328-06_main.jpgRandamentele bune oferite de piata imobiliara autohtona atrag nume grele din domeniu. Recent, Camera de Comert Imobiliar din Romania si Asociatia Investitorilor Imobiliari au anuntat ca intentioneaza sa incheie un protocol de colaborare cu omul de afaceri Donald Trump, privind efectuarea unor investitii imobiliare in Romania.

Intentie veche

Obiectivele vizate sint spatiile de birouri si ansamblurile rezidentiale. Sumele estimate a fi investite ar putea varia intre 700 de milioane si un miliard de dolari intr-un interval de cinci ani. Mai mult de jumatate din suma va fi alocata Bucurestiului, restul urmind sa fie directionata in zonele cu potential turistic. Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, spune ca „este o oportunitate, dar mai trebuie facuti niste pasi preliminari“.

Nu se stie cit de interesat va fi Donald Trump de piata imobiliara din Romania, in conditiile in care acesta investeste in segmentul de lux al acesteia, insa este cert ca s-a interesat de piata hoteliera autohtona, conform profesionistilor din acest sector. „Sint jucatori mari care au studiat piata, dar de aici pina la decizia de a investi mai este“, spune Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta Peacock Hotels.

Conform unui studiu realizat de CB Richard Ellis, hotelurile de lux sint reprezentate de numai sase hoteluri de 5 stele, care insumeaza aproape 1.500 de camere disponibile. Mari lanturi de profil privesc deja spre Romania. „Alte retele hoteliere internationale care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca sint Kempinsky, Hyatt, Four Seasons sau Sheraton, estimindu-se ca segmentul de lux va avea o evolutie buna in urmatorii ani, similara cu a altor piete din Europa Centrala si de Est, in special Praga, Varsovia si Bratislava“, se mai spune in studiul CB Richard Ellis.

Din faliment in miliard

Donald Trump nu a fost intotdeauna un om foarte bogat. Si-a inceput carierea in afaceri alaturi de tatal sau, in cadrul Trump Organization. Nu jongla cu imobile de lux, ci se ocupa de inchirierea locuintelor pentru clasa de mijloc. Mai tirziu s-a lansat in afacerile de anvergura, care nu au mers intotdeauna foarte bine.

In 1993-1994 s-a confruntat cu grave probleme financiare, pe care a reusit sa le depaseasca, chiar daca datoriile erau imense. Ulterior s-a redresat si, conform topului realizat de revista „Forbes“, averea lui se ridica la 2,9 miliarde de dolari. Trump detine cladiri precum Trump Tower, Trump Palace din New York sau Trump World din Seul. Cazinourile au fost considerate intotdeauna o investitie interesanta. Trump Taj Mahal din Atlantic City este printre cele mai cunoscute.

  • Trei neveste, cinci copii

Trump nu activeaza doar in sectorul imobiliar. Serialul de televiziune „The Apprentice“ s-a bucurat de un mare succes. Trump este implicat in organizarea Miss Univers si Miss SUA. A promovat numele sau si in alte afaceri, cum ar fi cele cu apa minerala sau articole pentru barbati. In ceea ce priveste viata sa personala, Trump a trecut deja prin doua divorturi. De prima sa sotie, Ivana, cu care are trei copii, a divortat in 1992. In anul urmator s-a casatorit cu Marla Maples, cu care a avut un copil. Mariajul a durat pina in 1999. In 2004 s-a casatorit cu Melania Knauss, cu care are un baiat.

Sursa

4 April 2007