O parcare, 20.000 euro. Acum şase ani, cu aceşti bani puteai să-ţi cumperi în cartiere un apartament cu trei camere, cu vedere spre parc, eventual şi mobilat. Astăzi, aceeaşi sumă ajunge doar pentru o parcare într-un ansamblu de apartamente mai acătării din Bucureşti.

În Capitală, parcările de bloc se vând la preţuri tot mai mari, în unele cazuri un metru pătrat de parcare fiind chiar mai scump decât o suprafaţă similară folosită pentru locuire. Preţul unui metru pătrat de parcare variază între 850 şi 1.600 de euro, în subteran, şi între 270 şi 420 de euro/mp într-o locaţie supraterană.

Aceste sume pe care trebuie să le suporte suplimentar cumpărătorul unei locuinţe dintr-un ansamblu rezidenţial nou nu sunt opţionale. Ele reflectă tendinţa de amenajare a celor mai multe spaţii de parcare în subsolul clădirilor construite, soluţia fiind costisitoare comparativ cu varianta amenajării parcărilor pe sol.

 Anul trecut, municipalitatea i-a obligat pe toţi constructorii de ansambluri rezidenţiale să asigure o parcare pentru fiecare apartament nou. Totodată, din numărul total al locurilor de parcare, 75% trebuie să fie amenajate în subsol. Constructorul, la rândul său, a transferat noile costuri către potenţialul client, obligându-l să cumpere parcarea indiferent dacă o vrea sau nu.

Sursa

14 May 2007