Preşedintele Asociaţiei Pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, Garbis Kehaian, a declarat că mulţi dintre investitorii obligaţi de ANAF să plăteascăTVA, au dat în judecată statul. Iar unii dintre ei au câştigat deja în instanţă.

sursa:money.ro"Sunt mai multe cazuri: la Iaşi avem cazuri în care s-a căştigat. ANAF a început să piardă. Nu s-a ajuns încă în a căştiga pe fond. S-a căştigat ridicarea sechestrului care este mai mult decât abuzivă. ANAF este obligat de lege să te declare o persoană impozabilă după care pot să-ţi facă controlul. În momentul în care te-au declarat persoană impozabilă, în momentul ăla poţi sa conteşti acest lucru conform legii. Ei bat la uşă şi în două săptămâni te trezeşti cu decizia de impunere si cu sechestru pe avere. Asta s-a castigat la Craiova. S-au ridicat sechestrele puse mai mult decât abuziv", a explicat preşedintele Asociaţiei Pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, Garbis Kehaian.

Notarii publici spun că aplicarea retroactivă a legilor este interzisă în Constituţia României. Ei susţin că le este foarte greu să le explice românilor ce se întâmplă cu TVA-ul.

În perioada 2004-2007 nu au fost încheiate tranzacţii în care preţul purta TVA pentru persoanele fizice. Începând cu 1 ianuarie 2008 Uniunea Notarilor Publici din România a încercat să obţina clarificari privind aplicarea de TVA. Răspunsul a fost că, începând cu 1 ianuarie 2008, pentru persoanele fizice care efectueaza tranzacţii economice cu caracter de continuitate, se aplica TVA. Asta înseamnă că în ecuaţie sunt mai multe necunoscute. Norma fiscală nu trebuie să dea loc la interpretări. Dacă norma fiscală ar fi fost neinterpretabilă atunci nu ajungeam în această situaţie", spune Laura Badiu, notar public.

 


Sursa

24 March 2010