Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Doar două bănci din România au reușit să își extindă rețeaua, în ultimii cinci ani

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3501

La sfârșitul lui 2014, în România funcționau 39 de instituții financiare bancare. Dintre acestea, doar două au reușit să se extindă în perioada de criză: Banca Transilvania și OTP Bank. Toate celelalte și-au redus semnificativ numărul de sucursale, la nivelul întregii țări. Banca Transilvania are o performanță deosebită, fiind singura instituție financiară care și-a crescut numărul de sucursale constant, în ultimii ani, culminând cu recenta achiziție a Volksbank, ceea ce a adus un plus de 135 de unități.

baniPerioada 2009-2014 a fost una dificilă, pentru băncile din întreaga lume, iar România nu a făcut excepție. Problemele interne precum și lipsa de apetit a clienților bancari au condus la o inevitabilă reducere a numărului total de sucursale. Astfel, dacă în 2009, la nivelul întregii țări, existau aproape 5.800 de sucursale, la finele anului 2014, numărul acestora s-a redus la 5.000.

Poate părea contraintuitiv, dar cele mai importante bănci au avut cele mai mari reduceri ale rețelei teritoriale: CEC, BCR, Bancpost. Explicația stă tocmai în faptul că numărul mare de sucursale nu putea fi funcțional decât într-o perioadă de boom financiar. După 2009, multe sucursale s-au transformat în extensii păguboase ale instituțiilor financiare și s-a impus drept necesară reducerea strictă a numărul total de unități, până la strictul necesar”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Doanță, broker bancar.

Evoluția Banca Transilvania a sfidat piața bancară și realitățile economice ale anilor de criză

La extrema cealaltă se află Banca Transilvania, pentru care perioada 2009-2014 a fost una chiar benefică. Astfel, instituția a deschis peste 30 de agenții în acest interval, până la 550 de unități, în total. O evoluție pozitivă a avut și OTP Bank, dar în acest caz, numărul stabil de agenții este justificat prin achiziția Millennium Bank. Prin aceeași metodă a achiziției, și-a crescut și Banca Transilvania numărul de sucursale, prin achiziția a Volksbank.

Volksbank a pierdut 50 de unități, în ultimii ani, dar a rămas cu 135 de sucursale, care au intrat în portofoliul BT, după recenta preluare de către clujeni. Restul pieței arată oarecum la fel, fiecare bancă principală pierzând cel puțin 50-60 de agenții, în ultimii ani. Pe această listă intră Banca Comercială Carpatica, UniCredit Țiriac Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank sau Alpha Bank”, continuă Marius Doanță.

Anul 2015 se anunță a fi unul mai dinamic, pentru piața bancară din România. Pe fondul stabilizării economice, clienții au devenit mai interesați de produsele financiare, iar băncile, mai deschise la nevoile acestora. Precauția rămâne cuvântul de ordine, dar dincolo de acest aspect, împrumuturile bancare sunt așteptate a deveni mai ușor accesibile, chiar și în afara programului Prima Casă.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video