Prima dată când ajungi cu trenul în Bucureşti, e imposibil să nu ai un şoc. Cum ieşi din clădirea gării, aflată şi ea la mare distanţă de standardele unei capitale europeane, te întâmpină o privelişte dezolantă. În zona Gării de Nord, găseşti câteva construcţii noi, dar parcă făcute special ca să nu placă ochiului, şi numeroase clădiri vechi, lăsate însă în paragină. Două dintre acestea au fost pe vremuri hoteluri renumite. Acum arată ca după un bombardament.

20114-hoteluri_in_paragina_8cf6619618.jpgHotelul Griviţa, numit înainte Bratu, este unul dintre hotelurile bucureştene cu o istorie bogată. Deşi nu a fost niciodată un hotel de lux, mai multe personalităţi s-au cazat în camerele clădirii aflate la intersecţia dintre Calea Griviţei cu strada Gheorghe Polizu. Marele muzician Geoge Enescu închiria un apartament care avea într-o cameră un pian, iar celebra soprană Hariclea Darclee şi-a petrecut la hotelul Griviţa ultimii ani din viaţă.

O altă clădire într-o stare avansată de degradare este cea a hotelului Dunărea. Hotelul, aflat vizavi de Gara de Nord, a fost puternic afectat de cutremurele din 1940 şi 1977. Cu toate că este scos la vânzare, nu pare a mai avea vreo şansă de a fi restaurat.


Sursa

1 August 2011