În 2019, plafonul pentru programul Prima casă (aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 93/2019) va fi de două miliarde de lei, la fel ca anul trecut. Nici condițiile de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante la programul Prima Casă 2019 nu se vor schimba.

42363-prima_casa.jpgMinisterul Finanțelor Publice (MFP) a transmis Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) acordul de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei, din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an.

„Începutul anului 2019 marchează pentru FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finanțelor Publice, debutul unei etape noi în derularea proceselor operaționale dedicate Programului Prima Casă, și, totodată, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale instituției - digitizarea și automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementării unor proiecte demarate in cursul anului 2018”, precizează un comunicat al FNGCIMM. Astfel, „noua aplicație de extragere și prelucrare automată a informațiilor, denumită la nivelul FNGCIMM "Alex', utilizează tehnologia OCR - Recunoașterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) și facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituției. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de intervenția manuală în colectarea de date necesare analizării solicitărilor de garantare, timpul necesar soluționării putând fi considerabil diminuat".

În total, 15 bănci vor acorda finanțare prin Programul Prima Casă 2019. Este vorba despre BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

"Timp de 10 ani, Programul "Prima Casă" a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le șansa de a achiziționa o locuință. Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar", a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM, potrivit Agerpres.

În 2018, prin programul Prima casă au fost acordate peste 20.000 de garanții în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie de 94.000 lei, precum și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.

Per total, din momentul lansării programului, în anul 2009, și până la 31 decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 de miliarde de lei, anunță comunicatul FNGCIMM, citat de Agerpres.

1 March 2019