Omul de afaceri Dragoş Dragtoeanu, proprietarul agenţiei imobiliare Euroest, este de părere că preţurile din zona imobiliară s-au stabilizat, însă nu este exclus să mai scadă.

20772-foto1_pag20-21_5cebab7a56.jpg"Turbulenţele economice internaţionale generează în continuare neîncredere pentru investitorii imobiliari. Nu putem vorbi despre reveniri de preţuri, ci doar de estimări negative, în special pe segmentul rezidenţial vechi", spune el.

Astfel, dacă în ultimii doi ani s-a constatat o corecţie a valorilor imobilelor, în viitor se poate vorbi de o reaşezare sau o reevaluare corectă a preţurilor, pe fiecare segment imobiliar în parte. "Pentru rezidenţialul vechi, construit înainte de 1990, consider că valorile de tranzacţionare se pot diminua cu încă 15-20 %, iar pe rezidenţialul nou procentul de scădere va fi mai mic, între 5-10 %", subliniază Dragoteanu.

Cele mai afectate segmente, în opinia lui, au fost terenurile, în special cele situate la periferia oraşelor şi în exteriorul acestora.

Pe de altă parte, pe segmentul comercial, Dragoteanu spune că se observă o stabilitate a preţurilor, după o diminuare a acestora pe parcursul ultimilor trei ani cu până la 50 %.

"Locaţia a devenit criteriul principal de evaluare a unui imobil şi s-au format două categorii distince de produse imobiliare: cele care sunt vandabile, chiar şi în noile condiţii economice, şi imobilele nevandabile, indiferent de preţul cerut de proprietari", mai spune el.


Sursa

5 September 2011