In pofida diminuarii preturilor, activele comerciale sunt in continuare neinteresante din cauza supraevaluarii acestora.

Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzactiilor aratand necesitatea scaderii in continuare a preturilor proprietatilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial.

DTZ a realizat un index al valorii acti­velor imobiliare la nivel mondial pe baza pro­fiturilor anuale pe care investitorii esti­meaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, profituri ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta. In aceste conditii, DTZ a clasificat pietele analizate in trei cate­gorii, „fierbinte", „calda" si „rece", Romania fiind incadrata la ultima.

Bogdan Ser­gen­tu, Head of Va­lua­tions and Con­sulting, DTZ Echi­nox, spune ca, asa cum s-a intamplat in Europa, pro­prie­tatile din sectorul de retail au suferit cel mai mult in timpul crizei fi­nan­ciare, pierzand cel mai mult din valoare si deve­nind astfel „fier­binti" pentru investitori. „Acest lucru se reflecta si in dominarea sectorului de retail pe piata tranzactiilor din Romania. Pe de alta parte, lipsa tranzactiilor pe piata birourilor indica faptul ca este nevoie ca preturile sa scada in continuare pentru ca acest sector sa fie atractiv, avand in vedere ca riscul per­ce­put in legatura cu piata romaneasca ramane acelasi", a adaugat Sergentu.

Bucuresti, in zona „rece"

De altfel, sectorul spatiilor de birouri este cea mai mare provocare in Europa, fiind mai putin atractiv decat cel de retail si in­dus­trial. In aceste conditii, din cele 21 de piete europene incluse in categoria „rece", 16 reprezinta segmentul office, printre acestea numarandu-se cele din Bristol, Manchester, Leeds, Oslo, Copenhaga, Helsinki, Malmo, Bucuresti, dar si Barcelona.

 
Sursa

30 August 2010