0-362-219063.jpgAmplasarea unui centru comercial sau a unor spaţii de depozitare în apropierea autostrăzii A1 este o afacere care în ultima vreme atrage tot mai mulţi investitori, iar marile companii încep să cumpere terenurile din aceste zone, susţin analiştii companiei imobiliare DTZ Echinox, citaţi de agenţia NewsIn.

Apropierea de o autostradă atrage în primul rând companiile comerciale care oferă servicii conducătorilor auto, iar în această categorie pot fi incluse restaurante, fast-food-uri, benzinării, service-uri auto, moteluri sau pensiuni, potrivit consultanţilor DTZ. Analiştii imobiliari mai spun că în jurul autostrăzii sunt incluse dezvoltările de tip retail park, care reunesc în general operatori de dimensiuni mari, şi outlet centre, care reunesc o serie de comercianţi care îşi vând produsele la preţuri reduse.

"Există deja centre comerciale amplasate în vecinătatea autostrăzilor care pe lângă faptul că beneficiază de traficul intens, devin adevărate puncte de atracţie pentru oraşele învecinate", a spus Răzvan Sin, consultant în cadrul departamentului retail DTZ Echinox.

Analiştii DTZ mai spun că pe terenurile din apropierea autostrăzilor se mai ridică hale de mari dimensiuni pentru depozitare şi logistică, dar şi spaţii de producţie uşoară. Un parc industrial devine rentabil chiar din momentul achiziţiei la un preţ convenabil a terenului pe care se va dezvolta viitoarea investiţie.

"Orice fel de companie care vede avantajul unei autostrăzi, adică rapiditatea accesului către orice punct al ţării şi conectivitatea la fel de bună cu Capitala este interesată să aibă un spaţiu de depozitare în apropierea unei autostrăzi. În plus, fiecare dezvoltator îşi îmbunătăţeşte mai departe procentele de profit în funcţie de chirii, optimizarea cheltuielilor legate de construcţia halei", a declarat Ionuţ Ciocan, consultant în cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Cele mai multe spaţii industriale se regăsesc pe A1, Bucureşti - Piteşti, respectiv Cefin Logistic Park (120.000 mp existenţi şi 70.000 mp prevăzuţi a fi livraţi în 2007), Bucharest West (livrarea a 70.000 mp până la sfârşitul lui 2007), Prologis Park (56.000 mp pentru 2007), A1 Industrial (60.000 mp pentru 2007).

Preţurile terenurile de pe traseul autostrăzii Bucureşti - Piteşti variază între 10 şi 70 euro/mp şi cresc odată cu apropierea de Capitală.

DTZ este o companie internaţională de servicii şi consultanţă imobiliară cu o reţea de circa 200 de birouri în 163 de oraşe. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanţa locală în România a companiei internaţionale imobiliare DTZ

Sursa

18 April 2007