Explozia bulei imobiliare chineze abia a inceput, iar statul asiatic a inceput sa simta "durerile" cu care s-au confruntat americanii in ultimii 5 ani, a precizat Jim Chanos, presedintele fondului de hedging Kynikos Associates.

22635-s2.jpgEconomia Chinei a cunoscut o scadere, in timp ce politicienii incearca sa previna un eventual colaps al economiei asiatice. Chanos nu crede intr-o prabusire iminenta, de aceea spune ca investitorii nu trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla, potrivit CNBC.

"China va supravietui tuturor acestor intemperii. Nu este nicidecum sfarsitul Regatului Mijlociu. Ei au o bula imobiliara si sunt nevoiti sa treaca prin asta", a mai adaugat specialistul.

"Nu spun ca statul chinez se va "topi" ca societate, insa vor avea o problema reala in privinta creditelor. China se va confrunta cu o problema in sectorul care are cel mai mare impact asupra economiei", spune Chanos.

Saptamana trecuta, China a anuntat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile sale, o masura stimulativa pentru a se asigura ca fluxurile de capital vor continua.

In opinia lui Chanos, problema cea mai mare cu care se confrunta statul asiatic este legata de industria de constructii, acesta oferind exemplul unui dezvoltator imobiliar care a pierdut recent 2 miliarde de yuani, echivalentul a 314 milioane de dolari.

Potrivit acestuia, trendul va continua, avand in vedere faptul ca industria imobiliara a scazut cu 40% in luna septemebrie.

"Piata s-a oprit, de aceea consider ca preturile o vor lua in jos. Aceasta este o mare dilema pentru statul asiatic- cum sa navigheze prin aceasta bula imobiliara gigantica si sa-si tranforme economia intr-una de consum. Rata de consum a Chinei este in continua scadere si va ramane in urma", a mai adaugat acesta.


Sursa

13 December 2011