Zona Euro nu va ajunge la nivelul PIB real de dinainte de criză decât în 2016, potrivit estimărilor PwC. Germania și Franța au depășit deja PIB-ul anterior crizei, însă Italia va ajunge în acest punct abia în anul 2023, dacă își va păstra ritmul actual de creștere.

35732-zona_euro.jpg„Creșterea economică din Zona euro rămâne foarte slabă și este puțin probabil ca Germania să intervină pentru a impulsiona economia”, explică experții PwC,  în ultimul raport lunar Global Economy Watch.

În urma crizei financiare, Zona euro s-a bazat pe Germania pentru accelerarea ratei de creștere, însă, în absența revigorării economiilor Franței și Italiei – precum și a economiilor periferice din Zona Euro – dependența excesivă de evoluția economiei germane devine problematică. Specialiștii subliniază că, în pofida ratelor de creștere destul de ridicate din ultimii ani din Germania, Zona euro nu a reușit să treacă începând din 2011 peste pragul de creștere economică anuală de 1%, ceea ce face ca nivelul PIB să rămână sub nivelul atins înainte de criza financiară. În plus, în ultima perioadă, Germania a încetinit și se confruntă cu provocări pe termen lung care, începând cu anul 2020, ar putea să îi reducă rata de creștere potențială.

„Există semnale clare că șocurile externe – în special situația din Ucraina – au afectat perspectivele de creștere ale Germaniei pe termen scurt”, apreciază Richard Boxshall, economistul șef al PwC.

Experții PwC au redus proiecția de creștere a PIB-ului Germaniei de la 1,5% la 1,2% pentru 2014 și de la 1,6% la 1,2% pentru 2015. Pentru a menține o creștere economică robustă, pe termen lung, Germania trebuie să depășească trei mari provocări:

  • Situația demografică nefavorabilă (populația activă din Germania va scădea cu 8 milioane de persoane între 2010 și 2030)
  • Raportul scăzut între investiții și PIB (rata investițiilor publice este sub cea a altor mari economii europene)
  • Productivitatea muncii scăzută în sectorul serviciilor, în comparație cu cea din Franța și Marea Britanie (aceasta fiind însă compensată prin excelența recunoscută la nivel internațional în producția industrială)

„Între timp, celelalte economii majore din Zona Euro nu sunt pregătite să joace un rol semnificativ în găsirea unui stimulent pentru creșterea economică. Italia a intrat pentru a treia oară în recesiune din 2008 (deși există așteptări de creștere modestă în 2015); Franța a stagnat în primele două trimestre ale 2014 și, în lipsa unor reforme semnificative pe piața muncii și a producției, perspectivele sale de creștere rămân modeste”, conchid reprezentanții PwC.

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

 

 

10 November 2014