Realitatea este îngrijorătoare, atunci când vine vorba despre economisire în România. Nici măcar un sfert dintre locuitorii bancarizați ai țării nu vor sau nu pot să economisească, iar o bună parte dintre cei care totuși reușesc să facă acest lucru, preferă să țină banii la saltea. Unii dintre ei nu au încredere în bănci, în timp ce alții pur și simplu au un grad scăzut de informare legat de produsule bancare de economisire.

34905-i8rv.jpgO parte covârșitoare a celor care fac economii preferă să păstreze banii în numerar. Este vorba de aproximativ jumătate din totalul celor care economisesc.

Cealaltă jumătate se împarte în două, între cei care aleg depozitele la termen și conturile de economii, cu un mic avantaj pentru depozitele la termen. Balanța înclină atât de puternic în favoarea celor care preferă să păstreze banii în numerar deoarece mulți nu au încredere în bănci sau nu cunosc caracteristicile produselor bancare de economisire. Din totalul persoanelor intervievate într-un studiu întocmit de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, 37% dintre repondenți au încredere în bănci, 39% știu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment și că acestea sunt garantate de Fondul de Garantare.

În cazul celor care totuși economisesc, cei mai mulți fac acest lucru din prudență. Ei aleg să pună deoparte lunar aproximativ 20% din venituri, cu o sumă medie de aproximativ 500 de lei. Sună impresionant, dar este necesar de menționat că această medie reiese din două mari categorii de comportament: repondenții care au declarat că au economisit sume de până la 100 de lei și cei care au declarat că economisesc lunar peste 800 de lei.

40% dintre repondenți au declarat că nu vor reuși să economisească nici anul acesta

În cazul celor care nu economisesc, neglijența nu este un concept descriptiv pentru această situație. Cei mai mulți ar vrea să pună bani deoparte, dar veniturile mici și cheltuielile în creștere sunt un obstacol peste care nu pot să treacă. Iar perspectivele nu sunt încurajatoare, pe termen scurt. 40% dintre repondenți au declarat că sunt siguri de faptul că nu vor reuși să economisească nici anul acesta. Cele mai multe probleme par să existe în Muntenia, în cadrul persoanelor cu vârste cuprinse între 45  și 54 de ani. Situația este valabilă atât în mediul rural cât și în cel urban, în cadrul populației care deține cel puțin un instrument financiar-bancar. Proporția celor care au economii nu pare să difere semnificativ între mediul rural și cel urban

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

.

 

25 August 2014