Economisirea este o etapă importantă, în achiziția unei locuințe. Fie că este vorba despre un avans de 5% sau de 15%, clientul nu poate primi împrumutul, dacă nu dispune de aceste fonduri. Există încă bănci care oferă pachete speciale pentru cei care sunt dispuși să economisească înainte de a obține un împrumut. Nu este vorba despre niște bănci convenționale, ci despre instituții financiare special constituite pentru a acorda credite imobiliare și ipotecare: Băncile pentru Locuințe. Acestea oferă clienților condiții privilegiate de economisire și creditare.

37336-bauspar.jpgSistemul de economisire-creditare este un segment în creștere, semn că românii încep să înțeleaga rolul economiilor, în finanțarea investițiilor imobiliare. Economiile constituie baza pentru finanțarea în condiții sustenabile a proiectelor imobiliare viitoare. Băncile de Locuințe speculează acest lucru, prin produse care promit un randament bun la economisire și costuri reduse la creditare.

„În general, planurile de economisire pe termen mediu sunt remunerate mai bine de către bănci și permit acumularea unui capital. În această categorie, produsul de economisire-creditare este potrivit pentru cei care doresc să economisească pe termen mediu sau lung și să investească în domeniul locativ, prin achiziția unei locuințe, a unui teren, construcția unei case, renovare, eficientizare energetică”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Aurelia Cionga, președinte Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Condițiile finanțărilor de tip economisire-creditare sunt clare de la început și neschimbate pe parcursul contractului

O altă întrebuințare a produsului îi vizează pe părinții care vor să le asigure o locuință copiilor. Aceștia pot economisi lunar o sumă stabilită raportat la propriile criterii, bani care vor intra în posesia copilului, odată ce acesta ajunge la maturitate. Cifrele sunt standard:

  • Clientul primește o dobândă de 1,5% pe an, pentru toată perioada de economisire
  • Anual se adaugă o primă de stat de 25% din economiile pe anul respectiv, dar nu mai mult de 250 de euro
  • Randamentul mediu pe cinci ani, pentru un contract de 50.000 de lei, este estimat la 10%.

„Cu siguranță, dobânzile fixe reprezintă un argument important în alegerea produselor de economisire-creditare. Criza a repus pe tapet problema sustenabilității, a eforturilor care trebuie făcute pentru plata împrumuturilor contractate. Oamenii au văzut că ratele de dobândă pe care trebuie să le plătească au crescut, din cauza creșterii cursului euro – leu, dar și că aceste rate pot să fluctueze. În aceste condiții, să aibă o rată fixă și în lei, despre care sunt informați de la început, reprezintă un element foarte important”, continuă oficialul Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Dorința de a avea produse cât mai sigure se îmbină cu libertatea unui împrumut flexibil, în cazul Băncilor pentru Locuințe. Salariul capătă o dimensiune secundară, nefiind cel mai important, în încheierea contractului de economisire-creditare, indiferent de sursa veniturilor. De asemenea. Contractul poate fi întotdeauna modificat, dacă posesorul lui simte nevoia să facă acest lucru.

„Nu există nici un risc atașat contractului de economisire-creditare. Acesta poate fi oricând modificat, transferat unei cunoștințe sau unui membru al familiei, precum este posibil ca titularul să se retragă oricând din contract. În cazul celor care se retrag înainte de cinci ani, există un termen de restituire a economiilor de trei luni. Banii sunt garantați de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita echivalentului a 100.000 euro”, explică oficialii BCR Banca pentru Locuințe.

Ratele nu trebuie achitate lunar, produsul de economisire-creditare fiind unul flexibil

Nici achitarea lunară a ratei de economisire nu reprezintă o obligativitate, deoarece acest produs este flexibil, astfel încât clienții băncilor pentru locuințe să poată ecomisi după propriile posibilități. Important este ca, în timp, depunerile să atingă suma economisită agreată cu banca. Odată ce perioada de economisire s-a încheiat, clientul poate primi un împrumut în condiții preferențiale.

„Clienții pot accesa un credit cu dobânda la credit de 4,5% pe an la lei, fixă pe toată perioada creditului. Pentru a obține creditul locativ cu dobânda de 4,5%, este necesar ca suma economisită de către client să fie de minimum 40% din suma contractată. Aceasta reprezintă valoarea potențialului de investiții în domeniul locativ, accesibil clientului pe termen mediu și lung”, explică oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

„Pentru a obține creditul, clienții trebuie să depună aceleași garanții care sunt necesare pentru orice credit: venituri care să asigure rambursarea creditului, ipotecă sau alte tipuri de garanții. Totuși, pentru cei care economisesc în sistemul de economisire-creditare, oricare ar fi venitul lor, el ar trebui să fie suficient pentru a obține un credit. Suma contractată poate fi majorată pe parcurs, în funcție de proiectele și nevoia de finanțare ale clientului”, completează oficialii BCR Banca pentru Locuințe.

Finanțările astfel obținute pot fi folosite atât pentru renovare, modernizare, extindere, construcție sau cumpărare de locuinte, cât și pentru refinanțarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci.

CITEȘTE ȘI:

15 June 2015