Primele acordate de stat în cazul contractele de economisire-creditare se plătesc tot mai greu, întârzierile fiind mari în ultimii ani. O soluţie ar putea fi ca statul să reducă nivelul acestor prime.

28066-mixed-interest-rate.jpgMarele avantaj al contractele de economisire-creditare este dat de faptul că statul contribuie şi el cu o sumă de bani care reprezintă un sfert din sumele economisite de client in fiecare an, in limita echivalentului a 250 euro. In ultimii ani însă, aceste prime au fost achitate cu întârziere din cauza lipsei fondurilor. Primele se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

In acest an, ministerul a primit 37 milioane lei pentru plata primelor de stat aferente anului 2011, conform informaţiilor publicate de minister. Din păcate însă, aceşti bani nu sunt suficienţi. Numai la BCR Locuinţe, clienţii au de încasat prime de stat care se ridică la valoarea de 100 milioane lei pentru anul trecut. Nu este însă o situaţie nouă.

„Sumele economisite prin aceste contracte au crescut foarte mult, însă bugetul alocat de stat nu a ţinut pasul. Aşa se face că in 2012, abia se plătesc primele pentru 2010. În ritmul acesta, se vor consemna întârzieri tot mai mari la plata primelor, mai ales că numărul clienţilor este tot mai mare. În 2009, erau in jur de 250.000 de clienţi cu contracte de economisire-creditare. În 2012, numărul lor a trecut de 500.000, iar tendinţa este de creştere” subliniază specialiştii de la expertulbanilor.ro.

Prima de stat a fost majorata fără un calcul pertinent la bază

Iniţial, prima de stat reprezenta 15% din sumele economisite, dar nu mai mult de 150 euro pe an. In decembrie 2008, când criza financiară arunca deficitul bugetar în aer, guvernul Tăriceanu a decis să crească prima de stat la 25%, respectiv cel mult 250 euro.

O decizie care se pare că nu a avut la bază un calcul fundamentat, pentru a vedea dacă are acoperire în resursele bugetare. Ca urmare, clienţii sunt puşi în situaţia de a aştepta ani de zile pentru a încasa banii care li se cuvin.

Restricţiile bugetare au dus la reducerea subvenţiei

Cum bugetul de stat este limitat prin acordul cu FMI si Comisia Europeană, singura soluţia viabila va fi reducerea primei de stat. În cazul altor programe, Ministerul Dezvoltării a luat deja măsuri similare, eliminând, de exemplu, subvenţia de 10.000 euro acordată la construcţia de locuinţe.

Situaţia din România nu este unică. Lipsa banilor a condus la reducerea primei de stat şi in alte state vecine. Spre exemplu, Slovacia a acordat la început o primă de stat ce reprezenta 40% din sumele economisite. Ulterior, procentul a fost redus la 10%, întrucât numărul clienţilor era foarte mare, iar bugetul de stat nu a putu face faţă plăţilor.

Un alt exemplu, îl găsim în Cehia care iniţial plătea prime de 25% din sumele economisite. Acum, vorbim de un procent de 10%.

CITEȘTE ȘI Vin banii de la Stat! Românii se pregătesc să primească aproape 9,5 milioane euro

 

20 November 2012