Depozitele bancare au o dinamică aparte, iar clienții care vor să profite de pe urma lor trebuie să fie permanent atenți la schimbări. Nivelul dobânzilor fluctuează permanent, iar ultimele schimbări au condus la scăderea acestora. Din acest motiv, cei care vor să economisească mai mult trebuie să aleagă depozite pe o perioadă mai întinsă de timp. 

35061-depozite_bancare.jpgDepozitele pe o lună au fost întotdeauna preferate de cei care nu vor să blocheze bani pe o perioadă îndelungată de timp. Sumele primite din dobândă nu sunt remarcabile la depozitele mici sau medii, dar cu siguranță reprezintă un plus față de o lună în care aceiași bani ar fi fost ținuți în buzunar. Acum însă, se observă tendința clienților de a prelungi perioadele de depozitare. Explicația stă în faptul că, odată cu scăderea dobânzilor la nivel de piață, perioadele mai lungi de depozitare aduc dobânzi mai bune.

În special clienții cu vârste de cel mult 40 de ani aleg depozitele pe trei luni în locul celor pe termen de o lună. Observăm faptul că, în viața tinerilor, economisirea joacă un rol din ce în ce mai important. Clienții tineri preferă să economisească în lei, o schimbare față de anul 2012, când economiile se făceau în mod egal în lei și euro”, arată Anda Păstean, șef Departament Dezvoltare Afaceri Clienti Persoane Fizice la BCR.

Chiar dacă dobânzile au scăzut la toate tipurile de depozite, cele pe termen de o lună au fost cele mai afectate. Românii care economisesc la bancă sunt încă minoritari, sumele pe care ei le depun sunt în scădere, iar perspectivele nu se arată a fi îmbucurătoare. Veniturile mici și facturile mari împiedcă o bună parte dintre români să facă economii. Potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor, 25% dintre cei care au obiceiul de a economisi au pus mai puțini bani deoparte anul trecut. Potrivit aceluiași studiu, 43% dintre repondenți au spus că au avut veniturile în scădere în 2013. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

15 September 2014