Fondatorul companiei de servicii financiare Pershing Square, Bill Ackman a folosit ieri o parte însemnată din timpul de emisie pe care i l-a alocat televiziunea americană CNBC pentru a discuta despre evoluţia pieţei locuinţelor cu Andrew Ross Sorkin.

23820-buffet_02_9d812405c5.jpgÎn asentimentul multor investitori în aceste zile, Ackman a sugerat că piaţa locuinţelor s-ar părea că a atins fundul sacului şi că se află într-un proces de revenire. El a spus că achiziţia unei locuinţe este „o mare oportunitate“ în acest moment şi s-a pus de acord cu ideea de investiţii anunţată recent de Warren Buffett de a cumpăra case la preţuri „distressed“.

„Avem preţul caselor redus cu 30% până la 50%, dobânzile scăzute cu 30% până la 40% de la cât erau în urmă cu cinci ani. Astfel, costul efectiv al deţinerii unei case este mai mic decât a fost vreodată“, spune Ackman. „Chiriile apartamentelor oferă randamente foarte foarte scăzute, deoarece yield-urile au urcat la 7%, 8%, 9% pe an, deci este mai ieftin să locuineşti într-o casă pe care o ai în proprietate faţă de un apartament în chirie... Motivul pentru care oamenii nu au ieşit să cumpere locuinţe este dat de frica că îşi vor pierde slujba“.

Odată ce rata şomajului se va stabiliza şi oamenii vor începe să cumpere case din nou, lucru care va duce la creşterea preţurilor, oportunitatea va fi ratată.

Ackman a reamintit de o recomandare pe care a făcut-o în urmă cu un an când a sugertat achiziţia şi închirierea de locuinţe. Investiţia ar fi putut aduce un yield de 9-11%, a adăugat acesta.

„Cred că Fannie Mae ar trebui să facă acest lucru. Opriţi-va din vânzarea caselor executate silit... păstraţi activele executate, aranjaţi-le şi închiriaţi-le şi deveniţi un mare REIT rezidenţial (trust de investiţii imobiliare n.red.) care deţine case“, a concluzionat Ackman.

 

Sursa

10 March 2012