Apartamentele vechi din staţiunile Văii Prahovei şi-au scăzut valoarea cel mai puţin in ultimii ani.

23970-228838-01493444.jpgPreţurile proprităţilor imobiliare din România au înregistrat scăderi semnificative în ultimii ani ca urmare a crizei economice, dar şi a celei demografice. Migraţia populaţiei, corelată cu prăbuşirea economică a unor regiuni, ridicarea unei clase înstărite în rândul populaţiei a dus la apariţia unor paradoxuri.

Sinaia, oraşul unde apartamentul vechi e mai scump ca cel nou

Majoritatea localităţilor de pe Valea Prahovei au înregistrat scăderi masive ale populaţiei, arată rezultatele preliminare ale ultimului recensământ, publicate recent. Sinaia mai are doar 9.900 d e locuitori faţă de 14.600 acum zece ani, Predealul are 4.400 comparativ cu 5.600 în 2002, Buşteniul a scăzut la 8.500, de la 11.700 acum zece ani.

In pofida depopulării zonei, preţurile la apartamentele vechi au scăzut cu cel mult 15% în ultimii ani. Mai mult s-au redus preţurile la proprietăţile noi, proiecte demarate cu începere din 2006, spune Mihai Mircea Totpal, director al agenţiei Mervani, specializată în tranzacţii pe Valea Prahovei. "Dacă preţurile la proiectele noi au scăzut cu 30-40%, la cele vechi diminuarea a fost de 10-15%. S-a ajuns ca un apartament vechi să coste mai mult decât unul nou. Nu îmi explic", afirmă el. Un apartament vechi poate costa în Buşteni 60.000-65.000 de euro, în timp ce unul nou e 50.000-55.000 de euro. "In doi ani am vândut două apartamente vechi şi câte 7-8 noi pe lună", afirmă el. Desigur, blocurile vechi au poziţie centrală, sunt deseori renovate de primărie, au fost construite cel mult în 1970 şi nu au  imaginea proastă a bulinei seismice puse pe multe blocuri din Bucureşti. Un preţ corect la un apartament vechi ar fi fost de 35.000-48.000 de euro la 2 camere dar aceste oferte sunt rare. Demografia în scădere nu a influenţat piaţa prea mult. Populaţia  a scăzut pe cale naturală ca urmare a mediei de vârstă mai înaintată decât in restul ţării, dar pe de altă parte  creşte numărul celor care au migrat spre aceste localităţi. "Sunt oameni de afaceri care îşi aduc părinţii în vârstă aici să locuiască la bătrâneţe", afirmă el.

Agenţiile din micile oraşe ale Caraş Severin au dispărut

Oraşe precum Moldova Nouă, Bocşa sau  Anina, din judeţul Caraş Severin, nu mai au nici măcar o agenţie imobiliară. Motivul e simplu, nimeni nu îşi cumpără un apartament în acestea şi toată lumea a migrat la Reşiţa. Populaţia acestor oraşe a scăzut in medie cu un sfert în ultimii zece ani. "10-20% din cererile de cumpărare în Reşiţa vin de la persoane din alte localităţi, desigur în funcţie de perioadă", spune Marius Blondea, administratorul agenţiei Tri M Company. In Anina, spre exemplu, poţi cumpăra un apartament de 3 camere renovat de 65 metri pătraţi suprafaţă utilă cu 13.000 de euro. In Reşiţa, reşedinţa de judeţ, două camere costă mai mult decât dublu, respectiv până la 33.000 de euro. Explicaţia e că oamenii pleacă spre reşedinţa de judeţ spre a îşi căuta o slujbă.

Există şi situaţii paradoxale. La Oraviţa, localitate de graniţă, bugetarii au stricat piaţa. Un apartament de două camere fără încălzire centralizată, ce foloseşte soba cu lemne, fără termopane se închiriază cu 100 de euro ca şi în Reşiţa, unde confortul e altul. "Situaţia este cauzată de angajaţii Poliţiei de Frontieră care locuiesc  acolo", spune Marius Blondea. Situaţia desigur nu se înregistrează şi la preţurile de vânzare. La Reşiţa piaţa e susţinută de cei plecaţi în străinătate care fac achiziţii cu gândul că la bătrâneţe se vor intoarce sau vor avea o sursă de venit. In ultimii ani în Reşiţa numărul de agenţii a scăzut la 3-4 de la 20 de agenţii câte erau odinioară şi, nici vorbă, nu mai există agenţii imobiliare în micile oraşe monoindustriale.

Creşterea demografică a Ilfovului, neputincioasă în faţa crizei

Deşi Ilfovul este un judeţ in care populaţia a crescut, singurul dealtfel, sporul demografic s-a arătat neputincios în faţa preţurilor la proprietăţi. Populaţia judeţului Ilfov a crescut cu 26,4% faţă de 1996. Mulţi oameni de afaceri străini stabiliţi în România s-au arătat interesaţi de proprietăţile din vecinătatea Capitalei, case vechi sau noi, spune Aurel Marian Cercel, agent imobiliar. Creşterea populaţiei nu a ţinut în loc prăbuşirea preţurilor în judeţ. "Dacă un metru pătrat de teren în Otopeni la DN1 se vindea înainte de criză cu 900 de euro, acum a scăzut la 400 de euro", spune el. In 2008 erau şi câte 60 de cereri de vizionare pe o zi de weekend in zona Corbeanca, acum sunt aproximativ 600-7000 de loturi libere. Programările la notari se făceau şi la 8 seara. Preţurile au început însă uşor uşor să crească, afirmă agentul imobiliar.

 

Sursa

22 March 2012