Piața birourilor este segmentul care și-a revenit cel mai rapid din criză, iar creșterea a continuat într-un ritm alert, în ultimii ani. dacă la început s-au construit timid câteva clădiri de birouri, iar gradul de neocupare rămânea mare, acum toată lumea pare să vâneze o parte dina cest segment. Clienți mici, medii sau mari, alături de dezvoltatori, participă la contruirea idealului în imobiliare: o piață dinamică, dominată de calitate și prețuri cinstite.

37924-birouri.jpgAnul 2015 a însemnat, până acum, un nou pas înainte pe piața birourilor. Efervescența se resimte pe toate segmentele, companiile mici și medii intrând și ele în cursa pentru un sediu mai bun. această schimbare a condus la consolidarea pieței și creșterea gradului de ocupare.

În prima parte a anului 2015, companiile de talie medie, care au un număr de angajați cuprins între 25 și 40, au fost cele mai active pe piața de birouri, dintre IMM-uri. Astfel, volumul spațiilor închiriate de aceste companii a crescut cu 43%”, se arată într-o analiză ESOP Consulting.

Companiile mici preferă zone precum Grozăvești, Romană, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai și Floreasca

În general, companiile care au între 25 și 60 de angajați, caută birouri cu suprafețe cuprinse întrre 300 și 700 mp, poziționate în zone precum Grozăvești, Romană, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai și Floreasca. În aceste zone, chiriile variază între 9 și 14 euro/mp. Pentru a ține pasul cu cererea în creștere, dezvoltatorii construiesc permanent birouri noi, conforme cu cerințele actuale ale clienților. Numai în primul semestru al acestui an, stocul modern de birouri din București a crescut cu 2,5%, depășind pragul maxim estimat la 2,21 milioane mp.

În primele șase luni ale acestui an, întreaga activitate de tranzacționare a fost de 135.000 mp. Cererea a fost de 112.000 mp, în creștere cu 3,5% față de perioada similară a anului trecut. Totodată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cererea nouă a crescut cu 35%”, se arată într-un raport DTZ Echinox.

Rata de neocupare pentru clădirile de clasa A și B, din București, a ajuns la 13,5%, la finalul primului semestru al acestui an. Specialiștii estimează scăderea acestei cifre până sub nivelul de 12%, la sfârșitul acestui an. Nivelul chiriei prime, însă, rămâne stabil, la 18,5 euro/mp/lună. Până la sfârșitul anului vor fi finalizați alți 100.000 de metri pătrați de birouri, dintre care jumătate vor fi livrați în cadrul proiectului Bucharest One, dezvoltat de compania imobiliară Globalworth. Prin urmare, stocul de birouri din București ar putea ajunge la sfârșitul anului la 2,3 milioane de metri pătrați.

CITEȘTE ȘI:

10 August 2015