Este destul de puţin probabil ca pe termen scurt să se înregistreze creşteri semnificative ale preţurilor la locuinţe. Cel mai probabil, este rezonabil de estimat o relativă stabilizare a preţurilor într-un interval de -5% şi +5%, predominant o uşoară scadere, a declarat pentru Capital Dimitra Marini, directorul general al EFG Eurobank Property Services Romania.

23286-dsc_0156_e8e087f4e3.jpgEa atrage însă atenţia că preţurile din segmentul rezidenţial pot fi influienţate rapid de evenimente ce nu ţin de domeniul imobiliar, cu consecinţe semnificative pe termen scurt şi mediu.

„Deşi pe parcursul verii s-a înregistrat o stabilizare relativă, finalul lui 2011 a înregistrat o nouă scădere pentru cei mai mulţi indicatori din Index. La nivel naţional, Indexul a înregistrat o scădere de circa 4% pe parcursul anului 2011, comparativ cu sfârşitul anului precedent“, informează Marini. EFG Eurobank realizează trimestrial un indice care urmăreşte evoluţia preţurilor la locuinţe în principalele oraşe din ţară. 

Scăderea medie înregistrată de unităţiile rezidenţiale din marile oraşe, inclusiv din Bucureşti, a fost mai mare faţă de nivelul naţional, cu cifre cuprinse între -5% şi -15%. Preţul locuinţelor din Bucureşti a scăzut cu circa 8,5% în 2011, în vreme ce Constanţa a avut o scădere record de 15%.

Înapoi la preţurile din 2006

Corecţiile suferite de marile oraşe au fost mai severe în ultimul trimestru din 2011, comparativ cu luniile precedente, explică reprezentantul EFG Eurobank. La nivel absolut, piaţa se situează uşor mai jos decât aceeaşi perioadă din 2006, ce corespunde momentului premergător balonului imobiliar.

„Cele mai severe corecţii au fost înregistrate la nivelul marilor oraşe: Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, cu valori cuprinse între -3% şi -5%, ca medie pentru fiecare an din ultimii cinci“, completează Dimitra Marini.

În 2008 s-a înregistrat pentru prima oară o similitudine a preţurilor locuinţelor vechi şi a celor noi în Bucureşti, fără o diferenţiere între zonele Capitalei. Această diferenţă a crescut în timp de la circa 5% până la 14% în 2011, în favoarea locuinţelor mai vechi (cu o durată de viaţă de peste 2-5 ani). La nivel naţional, diferenţa de preţ a fost întotdeauna în favoarea locuinţelor noi, chiar dacă nivelul de 15%-25%, din perioada 2006-2008, s-a atenuat până la 5%-7%, în perioada 2009-2011, a explicat oficialul EFG. Această situaţie a fost cauzată de o reducere mai abruptă a preţului la locuinţele construite în ultimii cinci ani, comparativ cu locuinţele cu o vechime mai mare.

 

Sursa

3 February 2012