Preţurile locuinţelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului 2011, conform Indexului Rezidenţial, calculat de EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group.

22765-breloc_casa_cheie_01_ea717042c4.jpgRegiunea Bucureşti-Ilfov este în fruntea creşterilor, revenind de la o scădere anuală de 1,6% a preţurilor medii în ultimii 5 ani şi de 6,3% în ultimul an, la o creştere de 1,3% în al treilea trimestru al anului 2011.

"Creşterea preţurilor pentru unele regiuni şi oraşe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate şi consecvenţa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluţia pe termen lung a preţurilor poate fi dată de indecşii anuali care ţin cont de discrepanţele sezonale, dar exprimă informaţii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate", a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona Bucureşti - Centru a avut o contribuţie semnificativă la această performanţă prin accelerarea de la o creştere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an şi 7,3% în al treilea trimestru al acestui an. Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea Bucureşti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pieţei, creşterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potenţiale recuperări a întregului sector rezidenţial, în următoarele luni. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucureşti-Centru este volatil, evoluţii cu suişuri şi coborâşuri înregistrându-se şi în trecut.

Bucureştenii încă mai ţin de preţ

Pe parcursul trimestrului trecut, preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu un procent moderat de 3,6%, în timp ce preţurile apartamentelor din ţară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%. De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în Bucureşti, în timp ce la nivel naţional au suferit o depreciere de 10%. Proprietăţile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în Bucureşti şi 1,8% în ţară. Influenţat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucureştiului (Centru şi Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creşteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual şi de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preţurile s-au îmbunătăţit în zona vestică a ţării şi au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord şi Sud, şi la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraşelor din România. Astfel de situaţii se întâlnesc în Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca şi Braşov. Preţurile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru; totuşi, oraşul deţine cea mai puternică performanţă pe 5 ani, în comparaţie cu alte mari oraşe, având o rată anuală de 4,7%. Ploieştiul combină creşterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea şi Timişoara. În acelaşi timp, Iaşul are cea mai semnificativă creştere anuală a preţului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.

Cum se calculează indicele

Pentru a calcula Indexul rezidenţial, România a fost împărţită în 8 regiuni geografice. Sistemul de împărţire acoperă întreg teritoriul ţării şi evită suprapunerile geografice. Din acest motiv, judeţul Ilfov a fost analizat în acceaşi regiune ce cuprinde şi Bucureştiul.

Calcularea indexului rezidenţial este bazată pe proceduri şi tehnici statistice clar definite, care limitează implicarea subiectivă. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe lângă valoarea şi suprafaţa proprietăţii. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul oraşului, sau de zone turistice, natura proprietăţii - tipul, vârsta, calitatea construcţiei. Nu sunt excluse din studiu parcările, sistemul de încălzire, precum şi prezenţa liftului la bloc. Cercetarea calitativă a ţinut cont de specificul pieţei imobiliare din România.


Sursa

23 December 2011