Eindhoven are o istorie îndelungată, însă până la apariţia companiei Philips, era o aşezare de mici dimensiuni, fără un renume internaţional. Orăşelul s-a dezvoltat odată cu brandul de electronice, astfel că nu a fost afectat atunci când Philips şi-a mutat sediul central în Capitală. Activitatea de pe segmentul rezidenţial este strâns legată de numărul ridicat de companii locale şi internaţionale stabilite aici.

32280-een-woning-huren-in-eindhoven.jpgEindhoven este al cincilea oraş olandez, din punct de vedere al numărului de locuitori. Cu o istorie de aproape opt secole, orăşelul nu a avut un renume internaţional până la începutul revoluţiei industriale. La începutul anilor 1890, Eindhoven a devenit căminul gigantului Philips, ceea ce i-a adus faimă pe plan mondial şi i-a asigurat o dezvoltare economică armonioasă. Deşi Philips şi-a mutat sediul central la Amsterdam de mai bine de un deceniu, Eindhoven găzduieşte în continuare birourile Philips ale departamentelor Lighting, Research sau Design, având numai de câştigat de pe urma investiţiilor din perioada industrială.

În plus, în anul 2011, Eindhoven a primit titlul de „cel mai inteligent oraş din lume”, acordat de Intelligent Community Forum. Titlul nu reprezintă o surpriză, având în vedere faptul că regiunea atrage circa 40% din totalul investiţiilor în Olanda pe segmentul R&D (research and development – cercetare şi dezvoltare), primind şi denumirea neoficială de „Brainport”.

  • Eindhoven apare în documentele oficiale din 1232, când Ducele Hendrik I de Brabant i-a oferit statutul de oraş. La vremea aceea, existau circa 170 case, înconjurate de ziduri de apărare
  • Oraşul se întinde pe o suprafaţă de aproape 90 kmp şi are o populaţie de 220.000 locuitori
  • Eindhoven este cunoscută la nivel european datorită echipei de fotbal, PSV, ale cărei meciuri atrag zeci de mii de spectatori

Dezvoltarea economică a oraşului a avut impact asupra pieţei imobiliare: mulţumită companiilor multinaţionale din industria hi-tech, Eindhoven este un oraş cu o comunitate numeroasă de expaţi. În ciuda condiţiilor economice dificile din restul Europei, preţul locuinţelor din micul oraş olandez se menţine ridicat, depăşindu-l pe cel al unor locuinţe similare din alte mari oraşe europene.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.400 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.750 euro/mp

Activitatea de pe piaţa chiriilor este susţinută atât de cererea venită din partea angajaţilor numeroaselor firme locale şi internaţionale din zonă, dar şi de studenţii unor instituţii reputate pe plan european – Universitatea Tehnică şi Academia de Design Eindhoven. Majoritatea apartamentelor oferite spre închiriere în regim hotelier se află în centrul oraşului, însă sunt populare în special printre expaţii cu salarii ridicate. În general, familiile aleg locuinţele amplasate în aşezările limitrofe, precum Son en Breugel, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Waalre, Veldhoven, Eersel, Oirschot şi Best.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 800 euro/lună; semicentral: 680 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.300 euro/lună; semicentral: 1.000 euro/lună

Eindhoven este împărţit în şapte mari cartiere – Centrul, Woensel-Noord, Stratum, Tongelre, Woensel-Zuid, Gestel şi Strijp. Dintre toate, centrul istoric este de departe cea mai mică zonă din punct de vedere al suprafeţei şi al numărului de locuitori, în timp ce la polul opus se află cartierul Woensel-Noord.

CITEŞTE DESPRE: Lagos, metropola africană cu o evoluţie spectaculoasă

 

2 November 2013