Elena Udrea a vizitat fosta unitate militară dezafectată din Braşov, unde se vor construi 400 de apartamente în regim ANL. Ministrul a discutat cu autorităţile locale amănunte legate de arhitectura ansamblului.

sursa foto:www.incont.roŞi asta pentru că locul unde se va construi ansamblul de locuinţe se află într-o zonă dominată de un vechi monument istoric, Biserica Evanghelică din Bartolomeu. Astfel, locuinţele vor trebui să se încadreze într-un anumit context urbanistic.

„Am discutat cu conducerea Uniunii Arhitecţilor, care va întocmi proiectul, iar, când acesta va fi gata, ministerul şi-l va însuşi, pentru că trebuie să ţinem cont de existenţa acestui monument istoric deosebit de important în zonă, astfel că blocurile ANL vor fi construite nu după proiectul cunoscut al blocurilor ANL, ci după un proiect special, care va fi întocmit de către arhitecţi", a declarat Udrea, citată de NewsIn.

"Vom aduce utilităţile şi vom pregăti infrastructura, adică ne vom îndeplini obligaţiile legale legate de un astfel de şantier. După terminarea proiectului şi însuşirea lui de către minister, vom preda terenul către ANL, care va începe construcţia. Estimăm că lucrările de construcţie a celor 400 de unităţi locative să dureze între 18 şi 24 de luni, mai ales că ele se vor desfăşura după un proiect special", a declarat George Scripcaru. În privinţa costurilor de construcţie, ministrul Elena Udrea a declarat că acestea vor trebui să se încadreze în standardele de cost impuse de minister.

„Dacă se va începe construirea apartamentelor în acest an, acest cost este de 407 euro cu TVA/mp de construcţie, dacă se va începe anul viitor construirea blocurilor, atunci valoarea va trebui să se încadreze în standardele de cost pe care le vom stabili pentru 2011. Experienţa de până acum ne arată că aceste cheltuieli ar putea fi chiar mai mici decât standardul impus, costul lucrărilor efectuate în 2009 fiind cu 20-30% mai mic decât standardul impus. Asta ne demonstrează că, după ce au spus că la preţurile impuse de minister nu se poate construi, constructorii şi-au diminuat cotele de profit şi au reuşit nu doar să se încadreze în valorile stabilite, ci chiar să se situeze sub acestea", a mai susţinut Elena Udrea, citată de NewsIn.

Protocolul semnat la începutul primăverii prevedea ca o suprafaţă de 11.000 mp de teren să treacă din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Braşov, urmând să fie pus la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în vederea construirii celor 400 de locuinţe. Protocolul semnat la Braşov mai prevedea ca 30% dintre locuinţele care vor fi construite să fie puse la dispoziţia familiilor de militari care-şi desfăşoară activitatea în garnizoana Braşov. La data semnării protocolului, ministrul Elena Udrea a estimat că valoarea investiţiei va ajunge la circa 10 milioane de euro. Estimarea de la data respectivă se referea la o valoare de 27.000 de euro pentru un apartament de două camere şi 36.000 de euro pentru un apartament de trei camere.

 



13 July 2010