Elena Udrea consideră că impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesară şi propune convocarea unui referendum. Plecând de la exemplul multor capitalelor europene, Udrea susţine că Bucureştiul are nevoie de o reformă administrativă şi chiar politică.

16090-elena-urdea3bunaaaa.jpg"Nu putem păstra acest model ceauşist desăvârşit pe vremea lui Adrian Năstase: şase oraşe într-unul singur, fiecare cu aparatul său administrativ", scrie Udrea care mai apreciază că "în acest moment, nu există aproape niciun nivel de conlucrare între primarii de sector sau între aceştia şi Primarul General. Fiecare decide asupra propriei „feude". Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fără însă a avea în vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei susţinută de PDL Bucureşti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucureştiului la nivelul Primarului General. În acest moment, deşi este al doilea om politic ca număr de voturi exprimate, atribuţiile acestuia sunt destul de limitate. Cred că nu mă poate bănui nimeni că susţin cauza lui Sorin Oprescu, cel mai prost primar pe care l-a avut Bucureştiul vreodată, dar adevărul este că această dezlânare administrativă provoacă deficienţe majore în funcţionarea oraşului".

În opinia preşedintelui PDL Bucureşti legea Capitalei ar trebui să simplifice traseul deciziei administrativ-politice şi să reducă birocraţia. Totodată, creează premisele unei strategii cu adevărat unitare de dezvoltare a Bucureştiului şi elimină baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare.

În opinia Elenei Udrea cei care se opun proiectului o fac pentru că "şi-au intrat în rolul de „baroni de Bucureşti", care au propriile lor „curţi" şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc".

"Sunt oameni care s-au dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână. Spre exemplu, s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adică de şase ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului 1 este mai mică. Vocalul primar Chiliman uită să spună că are un buget cât al Primăriei Generale, după ce se scad subvenţiile acordate RADET şi RATB. E normal, deci, ca Andrei Chiliman, despre ale cărui tunuri a tot scris presa, să nu vrea să renunţe la postul său de acum", susţine Udrea.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, i-a cerut public primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, un referendum în București pe tema desfiinţării primăriilor de sector şi a solicitat PSD să iasă din complicitatea cu Elena Udrea.

În replică, Sorin Oprescu a declarat că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util şi că el crede într-un "Bucureşti compact".

"Trebuie să fie un singur buget, nu şapte", a mai spus Oprescu.


19 January 2011