Alimentarea cu energie a autostrăzilor din România se poate face din surse regenerabile, mult mai ușor și mai ieftin decât presupune metoda convențională de electrificare. Acest lucru a fost demonstrat deja, prin montarea insulelor energetice hibride pentru alimentarea punctelor SOS de pe autostrada A1, dinspre Lugoj spre Deva. Conceptul este o premieră pentru România, iar tehnologia, care a primit cele mai bune calificative la nivel internațional, a fost produsă la Sibiu.

36629-poza.jpgInsule energetice hibride, pentru alimentarea cu energie electrică a sistemului de urgență pe autostrăzile românești, au fost montate de 13 ori, în dreptul fiecărui punct SOS de pe autostrada A1, pe sensul de mers dinspre Lugoj spre Deva. Instalațiile funcționează neîntrerupt de la sfârșitul anului 2013, iar energia livrată de cele șase panouri fotovoltaice de înaltă performanță, este suficientă pentru a întreține consumul, atât ziua cât și noaptea. Pentru situații de urgență, se folosesc generatoare pe combustibil lichid, cu pornire automată. Acest sistem este folosit de mult timp și generalizat, în țări care iau în serios energia alterantivă. Iar argumentele aduse de partea tehnologiei moderne sunt multe și ușor de cuantificat.

„Costurile sunt mai mici, din cauză că nu trebuie trase cabluri peste kilometri de pământ, care nici măcar nu sunt ai autostrăzii. Este o procedură foarte complicată, aceea de a obține acordul celor care au teren în zonă. Un alt argument ar fi că nu mai este nevoie de consumatorii de la Electrica și nu se plătește nicio taxă Electricii. Energia care se folosește este gratis. Este un mare avantaj pentru că, o asemenea instalație, așa cum am făcut-o noi, poate trăi între 50 și 100 ani. Iar prețul se amortizează cu siguranță, numai din prețul curentului. Sunt avantaje importante toate acestea, cu atât mai mult pentru o lucrare făcută atât de bine. Iar noi am primit felicitări din SUA, din Anglia, pentru calitatea produsului” a declarat pentru IMOPEDIA.ro  dipl. Ing. Marian-Gheorghe Marcu, administrator M Holding International și dezvoltator al proiectului.

Infrastructura ar fi mult mai ușor de dezvoltat, dacă ar avea o componentă de energie regenerabilă

Iar acest sistem este, cu siguranță, doar începutul. Energia regenerabilă va fi folosită aproape exclusiv, nu mai departe de următoarele decenii. Cu cât începem mai repede tranziția către acest mod de a funcționa, ca societate, cu atât ne vom bucura mai repede de beneficii care se vor resimțăi la nivelul întregii economii.

După părerea mea, România trebuie să dezvolte infrastructura, pentru că dacă nu ai căi de transport, nu poți duce marfa, nu poți face producție, adică nu poți să dai oamenilor de mâncare. Numai din cumpărat de la mall, nu se poate face valoare într-o țară, trebuie să învățăm și noi această lecție, vrem - nu vrem, aceasta este legea firii. Dar infrastructura trebuie întreținută, fapt problematic mai ales iarna. Și atunci, ce ar fi mai la îndemână decât ca, folosind energiile regenerabile, să montezi de la început în proiect o instalație de degivrare. Lucrurile ar fi foarte simple și utile – se încălzește ușor, ca orice instalație de acest fel, se folosește și de energia pământului, ar putea să fie parțial automatică pe fotovoltaic. Eu cred că asta ar fi o soluție care, gândită bine, ar ajuta la dezvoltare” continuă dipl. Ing. Marian-Gheorghe Marcu.

Până în 2050, 80% din energia pe care o vom folosi, trebuie asigurată din surse regenerabile

De altfel, asemenea sisteme sunt intens utilizate în țări recunoscute pentru iernile grele. Poate că investiția inițială este mare, dacă aceste sisteme sunt implementate generalizat, dar această se amorsează rapid. Pentru că pricipalele beneficii ale acestor sisteme sunt în primul rând cele financiare, respectiv faptul că asemenea sisteme presupun doar costuri inițiale. Dar, deloc de neglijat, este și aspectul de protejare a naturii.

Orice instalație care folosește energiile regenerabile este o instalație care aduce câștiguri, pentru că, la sfârșit, energia în sine nu costă niciun ban. Tehnologia costă, evident, dar în toată perioada de viață a instalației, nu mai plătești niciun cent pe energie. Comunitatea europeană a început să evolueze în această direcție, dar ei sunt mult mai departe decât România. Totuși, dacă noi, toți locuitorii planetei, nu reușim, până în anul 2050, să folosim în proprorție de 80% din energia pe care o vom folosi (în fabrici, cu transportul, etc) din surse regenerabile, curate, atunci nu vom putea ține pentru viitorul nepoților noștri Planeta” explică oficialul M Holding International.

Momentan, piața din România este una reticentă la inovațiile tehnologice din domeniul energiei alternative. Iar acest lucru ne trage în spate, potrivit studiilor. Țara noastră a coborât 22 de locuri în topul celor mai interesante zone pentru investiție pe piața energiei regenerabile. Schimbările legislative frecvente, lista de predictibilitate și lipsa de sprijin din partea statului sunt ptincipalele probleme cu care ne confruntăm.

CITEȘTE ȘI:

17 March 2015