0-1028-11151_poza_1195233660.jpgLuxosul One Hyde Park din Londra, unde un bloc de apartamente valoreaza cat 80 de castele Bran, provoaca bogatasii din intreaga lume.

In centrul Londrei, vizavi de celebrul Hyde Park, se construieste cel mai scump complex rezidential din lume. Desi aflat doar in faza de proiect, One Hyde Park a batut deja toate recordurile la capitolul preturi.
Dezvoltatorii proiectului, fratii Candy, spun deschis ca One Hyde Park este destinat multimilionarilor si miliardarilor. Potrivit „Financial Times“, in primavara acestui an, unul dintre cele patru penthouse-uri ale complexului One Hyde Park, in suprafata de 1.800 mp, a fost cumparat pentru suma de 195 milioane dolari de catre seicul din Qatar Jassem bin Hamad Al Thani. Suma platita este un record absolut in materie de preturi achitate pentru un penthouse, pretul depasind ca valoare cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare in Europa de Est - castelul Bran - pentru care actualul proprietar cere 140 milioane dolari.
In comparatie cu Bucuresti, in Londra, aria rezervata luxului este doar cea aflata in partea centrala a orasului. In Knighsbridge, Mayfair sau Belgravia preturile proprietatilor sunt de circa doua-trei ori mai mari fata de alte zone bune din Londra.

Trebuie mentionat ca imaginea de piata scumpa a capitalei britanice nu dateaza de ieri sau azi. Primul avant al preturilor la locuinte a avut aici loc in anii ’80. „Epoca“ a fost denumita araba. Cea mai reprezentativa actiune a capitalului arab a fost preluarea de catre familia Al-fayed a celebrului centru comercial Harrod’s. La cumpana anilor ‘80-’90, preturile au vadit tendinta reducerii, insa pe la sfarsitul anilor ’90 a sosit un nou val de investitori, de data asta din Rusia. Acum, rusii, laolalta cu indienii, arabii si chinezii, sunt principala clientela a pietei de lux din Marea Britanie. Conform datelor companiei de consultanta Knight Frank LLC, strainii sunt responsabili pentru 40% din achizitiile realizate pe piata rezidentiala de lux din Londra. Si asta in conditiile in care transferul de proprietate este partial, mai ales pe piata rezidentiala de lux. Circa 95% din locuintele aflate in centrul Londrei se vand pe baza dreptului de leashold (arenda), inclusiv cele din complexul One Hyde Park. Cumparand un apartament nu devii proprietarul terenului de sub cladire, ci doar posesor pe perioada existentei constructiei.

„Disneyland at home“
Designul modern al complexului se inscrie armonios in tema arhitectonica dominanta a zonei Knightsbridge - stilul victorian. Pe piata lo-
cuintelor de lux, numele arhitectului este un factor-cheie in formarea pretului. One Hyde Park a fost creat de biroul de arhitectura Richard Rogers Partnership, ale carui „carti de vizita“ sunt Centrul Georges Pompidou din Paris sau sediul CEDO din Strasbourg. Partea de iluminare a fost asigurata de un alt nume cunoscut in zona artistilor in iluminat - James Turrell. Cele patru corpuri de cladire ale proiectului One Hyde Park vor avea intre 9 si 13 etaje, 80 de apartamente si o parcare subterana.
Din arsenalul Hi-Tech al complexului One Hyde Park nu lipsesc oglinzile cu memorie, home cinema, frigiderele petru pastrarea hainelor de blana si panic room-urile - spatii izolate si securizate, cu functionare autonoma. De altfel, sistemul de securitate al complexului este conceput de fosti angajati SAS si contine - in afara de deja mentionatele panic-room-uri - geamuri antiglont si scanere tip iris recognition. Dupa ce am trecut in revista dotarile de securitate, este probabil inutil sa le amintim pe celelalte, gen parcare cu incalzire prin pardoseala, piscine, saune si sali de sport. In contextul general, acestea par chiar banale. Dar cu siguranta nu lipsesc.

Sursa

21 November 2007