Natura este neiertătoare, iar orașele – efemere. Acești doi factori au transformat unul dintre cele mai populare orașe turistice din Argentia într-un  oraș pierdut sub ape, în urma unei inundații devastatoare. La 25 de ani de la tragicul eveniment, apele au început să se retragă, iar orașul este din nou vizitat, chiar dacă de data asta, doar de turiștii atrași de priveliști sumbre. De altfel, tocmai această caracteristică a atras și atenția Hollywoodului, care a adus un nou tip de faimă orașului pierdut: de la orașul preferat al turiștilor, la orașul vedetă de film.

39005-piscina_epecuen.jpgVilla Epecuen este un oraș cu o istorie scurtă și intensă. A fost fondat la începutul anilor 1920, cu scopul de a deveni o stațiune terapeutică, datorită lacului cu apă sărată lângă care a fost construit. Anul 1985 a însemnat însă sfârșitul scurtei vieți a orașului. A fost un an ploios, o vreme neobișnuită pentru acea zonă. Clădirile nu erau construite să reziste unor asemenea intemperii, așa cum nu era nici digul care apăra orașul. La începutul lunii noiembrie 1985, digul a cedat, iar apa a inundat progresiv orașul. Din fericire, inundația s-a produs suficient de lent cât să permită tuturor celor 1.500 de locuitori ai orașului să fugă către locuri mai sigure. Dar în doar câteva zile, apa care acoperea orașul a ajuns la o adâncime de 10 de metri. Apele au înghițit 280 de puncte comerciale care funcționau în oraș până la momentul inundației, cele mai multe dintre ele fiind hoteluri, pensiuni, magazine și bănci. Acestea deserveau miilor de turiști care veneau an de an la tratament, în stațiune, între lunile martie și noiembrie. În vârful sezonului, stațiunea acomoda și 5.000 de turiști, dar inundația a lovit exact la sfârșitul sezonului.

39007-epecuen_ruine_sus.jpgDupă inundație, orașul a dispărut cu totul sub ape. Fotografiile din satelit au arătat cum nu se mai vedea nicio urmă a așezării pline de viață de odinioară. Iar lucrurile au rămas nechibate vreme de două decenii, până recent, când apele au început să se retragă. Orașul are acum un singur locuitor, un nostalgic care s-a întors acasă: Pablo Novak, născut în Epecuen, în anul 1930. Această tristă poveste de devotament față de locurile natale a adus în zonă mai multe echipe de filmare, interesate să surprindă viața singurului locuitor din orașul pe străzile căruia, odinioară, se plimbau mii de oameni.

Nu vreau să mă mut, îmi place aici, doar că sunt foarte singur. Îmi petrec zilele citind ziarul, plimbându-mă cu bicicleta în jurul ruinelor, și zilnic îmi aduc aminte cum era orașul odată. Acum, după ce s-au retras apele, mai vin turiști. Dar în 2009, când m-am mutat eu aici și apele erau încă de jur împrejur, nu vedeai pe nimeni călcând pe aici”, povestește Pablo Novak, singurul locuitor al orașului Epecuen.

Orașul nu a fost reconstruit și nici nu există intenții în acest sens, spre încântarea producătorilor de film. Mai multe reclame și chiar un film de Hollywood a fost turnat acolo. Dar dacă înainte de inundație, oricine putea ajunge în Epecuen luând trenul din Buenos Aires, acum orașul este rupt de lume.

CITEȘTE ȘI:

18 January 2016