Escrocheria "Stadionul"  
ZIUA - 01.07.2005
Consiliul Judetean Cluj se pregateste sa darame stadionul "Ion Moina" pentru ca terenul de sub el sa fie vandut * Fara a avea vreun plan concret, autoritatile au anuntat ca o noua arena ar urma sa fie ridicata la periferia orasului * In realitate nu este vorba decat despre anumite interese si de o megaafacere de sute de milioane de euro * Pe locul stadionului "Ion Moina" ar urma sa fie ridicat un centru civic, cu imobile de locuit, un mall, birouri, cinematograf sau parcari * Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si cei ai organizatiilor ecologiste ameninta ca vor iesi in strada pentru a protesta impotriva proiectului CJ de a distruge zona verde care include stadionul municipal * In acelasi timp, "Vecchia Guardia", cea mai puternica galerie fotbalistica din Ardeal, a anuntat puternice actiuni de protest la adresa oficialitatilor care vor sa distruga "templul fotbalului clujean"

 


La Cluj se pregateste afacerea secolului. ZIUA va dezvaluie metodele prin care cativa privilegiati ai Clujului se pregatesc sa inhate terenul de sub "Ion Moina". Este vorba, mai exact, de stadionul municipal, cel pe care echipa Universitatea a evoluat din 1919 si care urmeaza sa fie demolat la initiativa Consiliului Judetean (CJ), urmand ca, undeva la periferia orasului, sa fie construit unul nou. Ceea ce surprinde inca de la inceput este faptul ca atat presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, cat si arhitectul judetului, Radu Spanu, au vorbit despre ceea ce urmeaza sa se intample cu actualul teren al stadionului, fara sa ofere in schimb un plan concret cu privire la noul complex sportiv. Or legea sportului interzice ca o baza sportiva sa fie eliminata fara a exista o garantie clara ca aceasta poate fi inlocuita cu o alta. Liderul CJ Cluj face insa abstractie de legislatie, alcatuind planuri de afaceri serioase cu terenul din zona centrala, cel care gazduieste acum baza sportiva.
Actiuni de protest
Dupa demolarea stadionului "Ion Moina", terenul aflat in zona zero a orasului ar urma sa fie vandut sau concesionat unor societati private, iar cu banii obtinuti Consiliul Judetean spune ca va contracta o firma care sa se ocupe de proiectul noului stadion, la periferie. Planul suna promitator, doar ca nu oricine poate achizitiona acest teren. Cei favorizati vor putea scoate profit de sute de miliarde de lei, cu conditia ca afacerile finaciar-bancare ale politicienilor implicati in administratia clujeana sa prospere. Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si cei ai organizatiilor ecologiste spun ca vor iesi in strada pentru a protesta impotriva proiectului CJ de a distruge zona verde care include stadionul municipal. De asemenea, reprezentantii "Vecchia Guardia", cea mai puternica galerie fotbalistica din Ardeal, au anuntat ample miscari de protest la adresa oficialiatilor care vor sa distruga "templul fotbalului clujean".


Italienii au mirosit afacerea

Ideea demolarii stadionului "Ion Moina" si construirii unui nou complex sportiv, intr-o zona periferica, a apartinut societatii italiene "De.Be.Co.", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, care a adaugat ca italienii au mai realizat si in alte tari astfel de proiecte. "De.Be.Co." s-a oferit atat sa cumpere terenul de sub "Ion Moina", cat si sa ridice un alt complex sportiv, intr-o zona marginasa, a spus Marius Nicoara. Numai ca scopul initial al proiectului, si anume acela de a le oferi clujenilor o baza sportiva performanta, se cam pierde pe drum, daca se are in vedere faptul ca s-au gasit solutii imediate pentru ceea ce ar trebui sa se construiasca in locul stadionului municpal, fara insa sa se fi stabilit macar locul in care ar urma sa fie amplasat noul stadion. "Pe locul vechiului stadion vom construi un centru civic, cu imobile de locuit, un mall, birouri, cinematograf, parcari si tot ceea ce mai implica asta", a spus Nicoara. Banii obtinuti din vanzarea terenului ar urma sa fie investiti in constructia noului stadion.
Pasul unu: subevaluarea
Arhitectul judetului, Radu Spanu, a apreciat ca vor vinde metrul patrat de teren cu 100 pana la 300 euro. Numai ca primele zece societati imobiliare   din Cluj pe care le-am contactat, ne-au confirmat faptul ca in zona respectiva un metru patrat de teren costa minim 350 de euro, iar in conditiile in care terenul devine construibil, pretul poate sa urce pana la 500 de euro mp.
Pasul doi: vanzarea sau concesiunea
Reprezentantul societatii imobiliare"Imobil Star", Florenta Nicula, a declarat ca in zona parcului central, vecin cu stadionul Ion Moina, costul terenului se ridica la circa 400-500 de euro mp. Acelasi pret a fost estimat si de catre societatile "Mix Up", "Citadela", "Edil", "Invest Mobil", "Investerra", "Imobil Consult", "Nobila Casa", "Profinvest" etc. Diferenta de pret survine in momentul in care se pune problema parcelarii terenului in cauza. De la societatea "Mix Up", Ovidiu Motioc a declarat ca terenul se vinde cu bani mai putini in cazul in care acesta nu este impartit. Ca atare, terenul stadionului municipal, vandut ca intreg, poate fi valorificat cu 300 sau 350 euro mp, iar - vandut pe bucatele - acesta poate sa depaseasca 700 de euro mp. Pe un astfel de teren, intr-o asemenea zona, reprezentantii societatii "Citadela" au sustinut ca metrul patrat construit poate sa ajunga chiar si pana la 1000 de euro mp, in conditiile in care parcela construibila s-ar vinde cu 450-500 de euro mp. Referindu-se la calculele care arata ca terenul are potentialul unei megaafaceri, Nicoara a spus doar atat: "Ati speculat declaratia lui Spanu". Presedintele CJ Cluj era pregatit sa ne ofere si varianta sa de calcul. Pe de alta parte, el ne-a raspuns cu nonsalanta ca nici un investitor nu vine la Cluj daca nu poate obtine un profit bun. Lucru cu care, in principiu, suntem si noi de acord. Numai ca investitorii "asteptati" sa cumpere terenul Ion Moina nu vor fi cei care o vor putea face cu bani din propriul buzunar, ci aceia care vor accepta sa contracteze credite de la bancile ce au printre actionari membrii importanti ai administratiei locale clujene sau aceia care vor fi dispusi sa conlucreze cu institutiile financiare respective.

Arhitectii si ecologistii contesta proiectul centrului civic
Presedintele CJ, Marius Nicoara, s-a grabit sa argumenteze ca pentru proiectul noului stadion se va face o licitatie publica. Insa a recunoscut totodata ca timpul este mult prea scurt pentru ca cei de la "De.Be.Co" sa mai poata fi devansati de o oferta mai solida. In acelasi timp reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), filiala Transilvania, precum si cei ai organizatiilor ecologiste s-au sesizat, amenintand ca vor iesi in strada in cazul in care pe locul stadionului municipal se va construi un centru civic. Presedintele OAR - Transilvania, Vasile Mitrea, a declarat ca stadionul municipal este inclus intr-o Unitate Teritoriala de spatiu verde. In astfel de locuri nu pot fi construite conglomerate deoarece s-ar desfinta si-asa putina zona verde de care se mai bucura astazi Clujul. Mitrea a mai spus ca legea prevede ca in astfel de Unitati Teritoriale, care au ca scop protejarea spatiului verde, nivelul constructiilor nu trebuie sa depaseasca 20% din teritoriu. Mai mult, legea spune ca in asemenea spatii constructiile trebuie sa aiba efectiv caracter de agrement. Mitrea a declarat ca a cerut sprijinul organizatiilor ecologiste si ca vor face tot posibilul sa impiedice proiectul. Presedintele Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititeanu, s-a aratat uimit de modul in care au reusit administratorii Clujului sa-si duca la bun sfarsit planul. "Mi s-a parut suspect cand, cu vreo doi ani in urma, reprezentantii CJ au militat sa primeasca in administrare stadionul municpal. Se laudau ca au bani si ca-l vor renova pentru clujeni. Acum am inteles care le era de fapt intentia", a spus Mititeanu, precizand ca, potrivit legii, Agentia pentru Protectia Mediului nu poate aproba astfel de constructii in zona respectiva. "Nu vom mai permite distrugerea spatiului verde din Cluj", a spus si presedintele "Pro Ruralis", Vali Coman, precum si Gabi Parauan, de la Clubul Ecologic Transilvania. Ei ne-au asigurat ca nu vor permite ca terenul stadionului sa se transforme intr-un centru civic, indiferent de ce ar trebui sa faca pentru a impiedica acest lucru. Parcul industrial "Tetarom", care a distrus una dintre cele mai importante unitati de spatiu verde din Cluj, trebuie sa ramana ultimul exemplu de marsavie comis de administratia clujeana.

Cosmina FERNOAGA, ZIUA de Cluj

1 July 2005