Euro a trecut de 4,6 lei şi îşi continuă creşterea. Dealerii sunt de părere că, momentan, nu se simte intervenţia BNR cu scopul de a tempera evoluţia cursului. De asemenea, şi cotaţiile pentru dolar au urcat la noi maxime istorice.

25743-euro.jpgEvoluţia monedei europene a fost rapidă încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Din momentul în care a fost publicat cursul oficial, euro a urcat rapid la 4,61 lei, chiar dacă volumul tranzacţionat nu a fost unul impresionant, arată dealerii. La ora prânzului, cursul  a urcat până la 4,6240 lei/euro pe piaţa interbancară şi nu s-a oprit din creştere. Noul nivel record este de 4,6325 lei/euro. Totodată, şi referinţa pentru dolar a urcat la noi maxime istorice, de 3,7999 lei.

Astfel, în ultimele trei săptămâni leul s-a depreciat abrupt cu 3,4%, chiar dacă banca centrală a intervenit permanent în piaţă pentru a limita căderea monedei naţionale. Problema principală care generează acest lucru este instabilitatea de pe scena politică românească, analizată atent la nivel internaţional. Astfel, investitorii sunt tot mai puţin interesaţi în tranzacţiile de pe piaţa autohtonă. Raportat la finele anului trecut, situaţia este chiar şi mai drastică: leul a scăzut cu 6,5% faţă de euro. Ultima cotaţie din anul 2011 a fost de 4,3197 lei/euro. Similar, faţă de dolar, moneda naţională a pierdut 13,8%, de la 3,3393 lei/unitate.

CITEŞTE ŞI: Cursul valutar: 5 lei/euro, în curând, indiferent de evoluţia Zonei euro

23 July 2012