Strategiile liderilor europeni nu par să fi convins agenţiile de rating. Datoriile pe termen lung sunt cea mai mare problemă a statelor europene, în acest moment. Franţa este prima pe lista neagră, potrivit agenţiilor de rating. Fitch a retrogradat deja la nivelul negativ perspectiva datoriei pe termen lung a Franţei, iar Moody's a anunţat chiar scăderea ratingului de ţară. Alte şase ţări sunt în exact aceeaşi situaţie.

22787-rating_de_tara.jpgFitch Ratings s-a dovedit a fi una dintre cele mai receptive agenţii, după tratativele care au avut loc la nivel european. Deşi a retrogradat la nivelul "negativ" de la "stabil" perspectiva datoriei pe termen lung a Franţei, a menţinut însă nivelul de ţară "AAA".

Perspectiva negativă înseamnă că există puţin peste 50% şanse de scădere a ratingului în următorii doi ani. Comparativ cu alte state din Zona euro notate cu AAA, Franţa este cea mai expusă la o intensificare a crizei", apreciază Fitch.

Cu toate acestea, menţinerea ratingului "AAA" pentru Franţa se datorează „economiei bogate şi diversificate, instituţiilor politice, publice şi sociale eficiente şi flexibilităţii în materie de finanţare", subliniază Fitch Ratings.

În mai puţin de două săptămâni, alte şase state ar putea fi retrogradate

Anterior, agenţia Fitch a anunţat că intenţionează să retrogradeze ratingul datoriilor publice a şase state din Zona euro - Spania, Italia, Belgia, Slovenia, Cipru şi Irlanda. Schimbările, în cazul acestora, vor fi imediate. Ratingul datoriilor publice ale acestor state urmează să fie diminuat până în ianuarie, a precizat Fitch. Aceste state aveau deja perspective negative. Totuşi, specialiştii agenţiei au anunţat că vor examina separat eforturile întreprinse de aceste ţări, dar că este evident faptul că "natura sistemică" a crizei din Zona euro are efecte adverse asupra stabilităţii economice şi financiare în întreaga regiune.

Standard & Poor's este mai drastic: ratingul de ţară al Franţei ar trebui retrogradat

Standard & Poor's ar putea modifica în următoarele zile perspectiva ratingului AAA al Franţei la nivelul negativ, au declarat surse apropiate situaţiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii S&P au refuzat să comenteze informaţiile. Ziarul notează că S&P a vrut să facă deja anunţul privind perspectiva ratingului Franţei, odată cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, însă a amânat decizia din motive necunoscute.

Planurile S&P  vin în acelaşi timp cu un comunicat al Moody's, care avertizează că ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de bănci din 15 state europene.

CITEŞTE ŞI: Planul secret al preşedintelui Consiliului European de salvare a Zonei euro


27 December 2011