Falimente, insolvenţe, vânzări de terenuri, de malluri, investiţii deblocate, achiziţii de parcuri comerciale, toate au colorat piaţa imobiliară autohtonă în anul care a trecut. Dar câteva dintre aceste evenimente au lăsat o amprentă importantă, chiar şi pe te criză.

22793-city_mall_77111800.jpgAchiziţia ERA Shopping Park Oradea şi Iaşi

La începutul lunii august, fondul de investiţii Argo Real Estate a preluat două parcuri de retail - ERA Shopping Park, din Oradea şi Iaşi. Astfel, pe lângă alte două parcuri de retail, Sibiu şi Suceava Shopping City, pe care le deţinea, Argo a devenit cel mai mare proprietar de spaţii comerciale moderne, cu un stoc total de 220.000 mp, peste stocul omului de afaceri Iulian Dascălu, de 186.000 mp. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Proiectul ERA Shopping Park Oradea a fost dezvoltat de compania de management Omilos Group în urma unei investiţii de 80 de milioane de euro şi este primul proiect comercial de tip retail park din Oradea, având o suprafaţă totală de 180,168 de metri pătraţi.

ERA Shopping Park din Iaşi este cea mai mare zona comercială din afara Bucureştiului ocupând o suprafaţă totală de peste 350,000 mp spaţii de retail şi va beneficia de o investitie de 175 de milioane de euro pentru o suprafaţă construită de 150.000 mp, o suprafaţă închiriabilă de 116.000 mp şi 3.600 locuri de parcare.

Insolvenţa Asmita Gardens

Tribunalul Bucureşti a decis pe data de 7 noiembrie intrarea în insolvenţă a Asmita Gardens SRL, la cererea celui mai mare creditor, Alpha Bank, cerere înregistrată la data de 12 octombrie. Proiectul Asmita, ce cuprinde şapte blocuri cu aproape 800 de locuinţe, a implicat o investiţie de 120 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro provin dintr-un credit de la Alpha Bank. În primăvara acestui an, proiectul a rămas fără echipa de vânzări, iar website-ul a fost blocat. La sfârşitul lunii martie 2011, doar 314 apartamente au fost vândute şi alte 42 de unităţi antecontractate dintr-un total de 758. Doar prima fază este finalizată şi ocupată în proporţie de 92%. Acum, firma Euro Insol, numită administratorul judiciar, valorifică la bucată apartamentele rămase nevândute, iar conflictul cu antreprenorul general a fost rezolvat şi va continua finalizarea până în primăvara anului viitor a celei de-a doua faze a proiectului. Preţul pe mp al apartamentelor este de 1.200 de euro, mai puţin faţă de preţul la care se vindeau locuinţele în perioada de boom imobiliar, de 1.600 euro/mp.

Vînzarea City Mall

La începutul anului 2011, Casa de Insolvenţă Transilvania anunţa că City Mall va fi scos la liciaţie în luna martie. După cinci liciţaţii fără nici un rezultat, mallull a fost vândut prin negociere directă. Cumpărătorul? Ioannis Papalekas, unul dintre foştii proprietari ai centrului comercial. Preţul la care s-a adjudecat proprietatea este de 17,3 milioane euro.

Centrul comercial a intrat în faliment în luna noiembrie a anului trecut, principala cauză fiind imposibilitatea firmei care îl deţine, Victoria Holding (parte a fondului australian de investiţii APN European Retail Trust), de a rambursa creditele contractate pentru achiziţia City Mall, în 2006. La vremea respectivă, fondul a plătit pentru cumpărarea mall-ului peste 100 milioane de euro. Fondul australian este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei.

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri

După multe luni fără tranzacţii notabile pe piaţa terenurilor, în afară de achiziţiile realizate de retaileri, în 2011, fabrica de produse chimice anorganice, Chimopar Bucureşti, a vândut un teren de 35 de ha, la preţul de 18 milioane de euro, fără TVA. Cumpărătorul a fost o firmă înregistrată în Cipru, Maveco Holdings Limited. În cursa pentru achiziţia acestui teren s-a aflat şi divizia de imobiliare a retailerului IKEA, Interprime Properties, care oferise un preţ mai mare, de 22 milioane de euro. Achiziţia terenului de la Chimopar de către IKEA era însă condiţionată de posibilitatea de a cumpăra un teren vecin, de 31 de ha, de la companiile Avrig 35 şi Cascade Group.

Africanii de la NEPI trec la dezvoltare

Fondul de investiţii sud-african, New Europe Property Investments (NEPI), listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a orientat şi spre parte de dezvoltare, nu doar pe segmentul de achiziţii de proprietăţi imobiliare. Astfel, fondul a anunţat semnarea unui parteneriat cu Benevo Capital şi CD Capital, pentru construirea centrului comercial Victoria City Center, de pe terenul fostei fabrici de textile Dacia din cartierul Bucureştii Noi.

Dar mallul din Bucureşti nu este singura proprietate unde NEPI se implica ca şi dezvoltator. În luna martie a acestui an, sud-africanii au cumpărat terenul de cinci hectare deţinut de omul de afaceri Dan Ostahie din Ploieşti. Ostahie avea în plan, înainte de venirea crizei, dezvoltarea unei galerii comerciale împreună cu proprietarul Mobexpert, Dan şucu. Criza însă şi-a spus cuvântul, iar NEPI construieşte deja, împreună cu Carrefour un mall de 50.000 mp.


Sursa

27 December 2011