Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Evoluţia terenurilor de la periferia Bucureştiului

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 10037

Au dispărut ofertele de tip dumping. Iar proprietarii de loturi valoroase nu sunt dispuşi să lase la preţ mai mult decât au făcut-o deja. Cu cât au scăzut terenurile în 2010? 2010 a adus zile grele pentru proprietarii care deţin terenuri în câmp, departe de utilităţi şi de drumuri asfaltate, departe de un plan ... Preţurile au căzut pe piaţa terenurilor chiar şi cu 80% faţă de apogeul exploziei imobiliare, iar acum au rămas ofertele celor care îşi permit să le ţină.
Sursa: imopedia.roPe cât de rapid au crescut, pe atât de vertiginos au şi coborât Preţurile terenurilor s-au prăbuşit. Proprietarii caută metode alternative pentru a conserva profitul La fel cum criza a prins dezvoltatorii imobiliari cu proiectele nevândute şi proprietarii de terenuri care voiau să scoată profit au rămas ... preţurile terenurilor din jurul Capitalei. Dacă în urmă cu trei-patru ani, oricine îşi cumpăra un teren era sigur că peste câteva luni îl va vinde cu profit. Astăzi lucrurile nu mai stau aşa. Dar după o perioadă în care preţurile au scăzut chiar şi cu 70% în anumite zone limitrofe, în 2011 totuşi a răsărit soarele şi pe câmpurile din Ilfov.

„Au început să se mai dezmorţească lucrurile anul acesta, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe cel al caselor, vilelor. Se profită de faptul că e criză şi sunt preţuri mai mici la construcţii, se profită de preţurile din piaţă şi de disponibilitatea dezvoltatorului de a crea oferte din ce în ce mai bune, se profită la maximum de Programul Prima Casă 4 ar putea deveni funcţional după Paşte Programul Prima Casă 4 va demara după sărbătorile de Paşte, respectiv după ce vor fi adoptate normele metodologice, a declarat premierul Emil Boc. ... Prima Casă, se profită de absolut orice!" declară Cătălin Grigore de la Sud Rezidenţial.

Banul mic mişcă economia

Salvarea a venit de la pătura de mijloc a populaţiei, cei care încă îşi mai au slujbele bine plătite şi care au realizat ca acum este momentul să îşi cumpere un teren şi să îşi construiască o casă, spun specialiştii. Aceştia au devenit mult mai selectivi, îşi dau seama că au bani pe o piaţă avidă de numerar şi negociază la sânge cu proprietarii dornici să vândă. Cei din clasa de mijloc caută terenuri aerisite, aproape de lac sau pădure, bine poziţionate şi cu utilităţi.

Domneşti: Vile individuale de la 60.000 euro Preţurile mari şi supraaglomerarea zonei de nord i-au împins pe dezvoltatori, dar şi pe cumpărători spre locuri mai ieftine şi mai liniştite. ... Domneşti - numărul record de autorizaţii de construcţie în 2010

Vestul Capitalei cuprinde o paleta largă de oferte. De exemplul, în comuna Domneşti se găsesc terenuri între 5 euro/mp şi 85 euro/mp, toate fiind mai mult decât vandabile, după cum declară agenţia imobiliară General Service 2000. În anul 2008 aceleaşi terenuri erau cuprinse între 20 euro/mp şi 250 euro/mp, cu mai puţine utilităţi decât astăzi şi cu o infrastructură net inferioară.

„Atât în Domneşti, cât şi în Bragadiru, primăriile au avut un aport major în dezvoltarea noilor zone rezidenţiale. Astfel, au început cu trecerea terenurilor din extravilan în intravilan, au adus utilităţile în toate zonele destinate construcţiilor rezidenţiale şi au amenajat străzile. De asemenea, primăriile s-au implicat în eliberarea Creşte numărul construcţiilor. Zona Ilfov, preferata celor care îşi construiesc o casă Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate în luna februarie a acestui an este mai mare cu peste 30% faţă de cel înregistrat ... autorizaţiilor de construcţie, acestea având un termen mult mai scurt decât în Bucureşti, iar preţurile fiind cu mult mai ieftine" afirmă Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

Criteriile după care îşi cumpără bucureştenii case Perioada de criză a schimbat multe în preferinţele cumpărătorilor. Dacă a adus un lucru bun, acesta este că românii cântăresc atent ... Profilul cumpărătorului din vestul Capitalei este reprezentat atât de tinerii cu salarii între 500 şi 1.500 euro/lună sau cei cu servicii în străinătate, cât şi de cei mai vârstnici care doresc o pensionare liniştită în afara Bucureştiului. Astfel, dacă cei din prima categorie aleg terenuri aparţinând de Domneşti sau Bragadiru, un oraş care s-a dezvoltat frumos Bragadiru s-a schimbat puternic la faţă în ultimii ani. Zona merge într-o direcţie bună, infrastructura s-a îmbunătăţit vizibil, ... Bragadiru, dar mai spre Bucureşti - Prelungirea Ghencea sau Şoseaua Alexandriei (cartierul Haliu, Tineretului), ceilalţi aleg zone mai liniştite, cu locuri idilice - între păduri sau în apropierea lacului Mihăileşti, a râului Argeş, precum cele din Ordoreanu sau Ţegheş.

„În 2010 Domneştiul a avut recordul la autorizaţii de construcţii pe Ilfov. Majoritatea autorizaţiilor din 2010 şi, probabil, cele din 2011, au fost în regim de construcţie privat. Aceştia vor mişca economia, oamenii care înţeleg că preţurile terenurilor sunt foarte jos şi îşi rezolvă problemele lor" susţine Robert Dobrescu, managerul Nobila Casă Răsăriteană.

În Vest se construieşte ca în vremurile bune

Chiajna, altă comună din zona de vest, este printre cele norocoase, unde primăria a amenajat infrastructura. Spre norocul zonei, sunt foarte mulţi agenţi economici care plătesc taxe consistente la bugetul de stat. S-a construit foarte mult acolo în ultimul timp. Există însă şi dezavantaje.

„Acolo putea fi o dezvoltare mult mai armonioasă şi mai frumoasă. Este o zonă năclăită de industrie. Chiar dacă Roşu e o zonă frumoasă, din punct de vedere al atmosferei nu contează prea mult un kilometru sau doi. Iar acum doi-trei ani cei din Chiajna cereau 170 euro/mp! Acum preţurile nu sar de 60 euro/mp" mai spune Robert Dobrescu.
Cu toate acestea, foarte mulţi proprietari de loturi destinate construcţiilor de locuinţe au demarat lucrările.

„Dacă cineva vine astăzi în zona de vest a Bucureştiului, va fi uimit de amploarea pe care au luat-o noile şantiere de construcţii. Indiferent că sunt individuale sau pentru ansambluri rezidenţiale, este important că se construieşte ca în vremurile bune, iar criza a rămas la nivel declarativ!" spune Bogdan Dobriţoiu, de la General Service 2000.

Cernica - pentru loturile bune există cerere, dar nu şi ofertă

Preţurile în Cernica sunt între 50 şi 60 euro/mp, dar se poate ajunge la preţuri mult mai mari la loturi cu amplasament de top. Lângă Mănăstirea Cernica, în zona cu lacul, este un cartier închis, cu preţuri de la 200 euro/mp în sus.

„Acolo sunt parcelări între 400 şi 1.000 mp. Dar nu mai sunt loturi disponibile, eventual mai apare din când în când vreun lot pe care l-a luat cineva acum câţiva ani, l-a împrejmuit, chiar a făcut vreo fundaţie pe care nu a mai avut bani să o ducă la capăt" susţine Dobrescu.

„Zona s-a aglomerat între 1998 şi 2003, când preţul era între 50 şi 100 dolari/mp. În 2008 nu exista teren sub 250 euro/mp şi la preţul acesta erau doar colţuri sau terenuri cu formă triunghiulară" explică Bogdan Dobriţoiu, de la General Service 2000.

Şi aici clientul tipic este pretenţios, familist, trecut de 30 de ani, chiar cu o afacere proprie.

„Proprietarii de loturi valoroase nu mai sunt dispuşi să negocieze. De vreo şase luni, trendul este de întărire a preţului. A crescut cererea şi a scăzut oferta. După 2009 şi prima jumătate a lui 2010, cei care au avut probleme financiare au cam ieşit din piaţă şi au dispărut ofertele de tip dumping" continua managerul Nobila Casa.

Pantelimon, împărţit în două jumătăţi

În jumătatea „bună" a Pantelimonului, adică în zona Răscoalei şi zona lacului Pantelimon 2, lucrurile merg „ca unse". Preţul/mp este între 60 şi 100 euro, deoarece zona oferă avantaje de necontestat: acces facil în Bucureşti, lac şi pădure în apropiere.

În 2008 preţul era ameţitor, chiar dacă zona avea multe de oferit: 150 euro/mp la Răscoalei şi 400 euro/mp lângă lac.

„Dezvoltarea a început târziu, prin 2004, deoarece până atunci lumea era concentrată pe Pipera. După ce Pipera a devenit prea aglomerată, oamenii au început să se reorienteze. Pantelimon se sprijină pe infrastructura Bucureştiului, cam ca Domneşti, cu singura menţiune că acela depinde de Drumul Taberei" afirmă Robert Dobrescu.
Specialistul creionează portretul clientului de acolo - tânăr, între 25 şi 35 de ani, cu salariu peste medie. Acesta alege Pantelimonul deoarece a copilărit în zonă, are rude în sectoarele 2 şi 3, nu vrea să se îndepărteze de familie.

Ceea ce azi poate părea un chilipir, mâine poate fi şi mai ieftin

În Sud sunt căutate loturi de 400-500 mp, care să nu depăşească 10-12 000 euro. Dacă în Berceni, în 2008, fără 30.000 -35 000 euro nu te puteai apropia de un lot, preţul fiind undeva la 60 euro/mp, astăzi se găsesc terenuri cu 20 euro/mp. Zona nu s-a dezvoltat foarte mult cu ajutorul autorităţilor, după cum spun agenţiile din zonă, deoarece primăria nu reuşeşte să ţină pasul cu extinderea neaşteptată.

„Practic, aici erau înainte terenuri arabile, vii, livezi. Primăria a fost luată prin surprindere, nu a prevăzut planuri urbanistice atât de dezvoltate. Privaţii au dezvoltat zona" declară Cătălin Grigore.

Clientul din Berceni are peste 50 de ani, e familist şi vrea să se retragă într-o zonă liniştită. De aceea îşi vinde apartamentul de la bloc şi îşi ia un teren.

„Proprietarii de teren lasă la preţ, astfel că au apărut şi terenurile în rate. Au fost făcute investiţii foarte mari în zonă şi normal că auzim acum de falimente răsunătoare" mai precizează Cătălin Grigore.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă - criza imobiliară poate însemna momentul de glorie al zonei de sud Zona de sud a Bucureştiului a fost multă vreme ocolită, atât de dezvoltatorii imobiliari cât şi de clienţi. În condiţiile în ... Popeşti Leordeni, o zonă de interes din sud

În Popeşti Leordeni preţul/mp pentru loturi în apropierea metroului este de 80-100 euro/mp. Au căutare pentru că zona a început să fie sistematizată, drumurile se lărgesc, sunt utilităţi şi acces facil la zone comerciale. La preţul acesta sunt loturi de 350-500 mp, iar la loturi de 1.000 mp se asociază doua sau chiar trei familii.

În 2008 preţul mediu în Popeşti-Leordeni era de 250 euro/mp, existau loturi chiar şi la 450 euro/mp. Nu mai e cazul în zilele noastre, când orice proprietar preferă să vândă decât să rămână cu el. Aceştia negociază dacă au un client cu adevărat interesat, dar până la un punct, adică nu mai mult de 10-15%.

 

Taguri: rezidential sud
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video