Facilitatile de tip spa, sala de fitness si piscina, oferite de dezvoltatori au devenit pe langa locatie, suprafata, pret si finisaje, criterii de selectie ale clientilor dornici de a-si achizitiona o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou.
"Solicitarile clientilor, dar si concurenta existenta in piata ii obliga practic pe dezvoltatori sa vina, in permanenta, cu proiecte tot mai interesante pentru imobilele pe care le dezvolta", considera Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.

Astfel, pe langa locatie, suprafata, pret si finisaje, potentialii clienti au un nou criteriu de selectie: facilitatile oferite de dezvoltatori. Restaurant, bar, cafenea, piscina, spalatorie, receptie sunt cele mai importante facilitati oferite de dezvoltatori viitorilor proprietari

"In piata exista si proiecte rezidentiale completate de zone destinate spatiilor de relaxare si de petrecere a timpului liber, precum sala de fitness, teren de tenis, fotbal, baschet, mini teren de golf si nu in ultimul rand locuri de parcare in spatii special amenajate. Un loc important in complexele rezidentiale de lux a inceput sa ocupe si integrarea unui centru spa", adauga aceasta.

Analistii imobiliari mai spun ca, in plus, pentru a castiga competitia de pe piata imobiliara, dezvoltatorii au inceput implementarea unui sistem numit Building Managment Sistem sau "casa inteligenta" cu functii de a controla, monitoriza si optimiza toate serviciile dintr-o cladire, de la incalzire, ventilatie, iluminare, acces control, etc.

Totodata, diferenta dintre facilitatile ansamblurilor rezidentiale din interiorul Capitalei si cele ale proiectelor de locuinte din vecinatatea Capitalei este data si de spatiul disponibil alocat pentru a pune in valoare complexeurile rezidentiale. "In cele mai multe cazuri, initiatorii proiectelor incearca sa compenseze distanta de centrul orasului si completeaza proiectele rezidentiale din zonele limitrofe cu multiple facilitati, dezvoltand mici orasele", adauga specialistii EuroMetropola.

In acest sens, cele mai multe facilitati oferite de un dezvoltator sunt intalnite in cazul proiectelor de locuinte din vecinatatea Bucurestiului. Costurile suplimentare pentru aceste facilitati pot creste pretul final al unei locuinte cu peste 20%, in functie de zona si de diversitatea facilitatilor pe care initiatorul proiectului le ofera.

"Diferenta de pret pentru facilitatile din ansamblurile dezvoltate in zona limitrofa Capitalei si cele similare din Bucuresti este de 30% - 40%, in unele cazuri putand chiar depasi 50%, dar valoarea apartamentului sau a vilei va fi diferita in functie de zona", mai spun consultantii EuroMetropola.

Astfel, apartamentele dintr-un imobil amplasat pe Soseaua Nordului, care beneficiaza de piscina, sauna si sala de fitness, sunt scoase spre vanzare la preturi ce pornesc de la 3.500 – 4.000 de euro/mp, dar sunt si exceptii, acestea putand ajunge si la 8.000 - 8.500 de euro intr-o zona precum Primaverii. Spre deosebire de acestea, proiectele rezidentiale din apropierea Capitalei se vand la preturi ce variaza intre 1.000 – 2.500 de euro/mp.

Sursa

15 January 2008