Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Experţi imobiliari: „Acum este cel mai bun moment pentru a cumpăra o proprietate. Anii următori ar putea veni cu scumpiri”

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6951

Experţii imobiliari din piaţă locală, indiferent dacă este vorba despre dezvoltatori, consilieri sau agenţii imobiliare, sunt de părere că acum este cel mai potrivit moment pentru a cumpăra. Indiferent dacă este vorba despre locuinţe, terenuri sau investiţii în birouri sau domeniul industrial, situaţia de acum se aseamănă foarte mult cu ceea ce se întâmpla pe piaţa locală în anii 1990. Urmează creşterea.

Real Estate Club IMOPEDIAComplicaţiile apărute la nivel economic au jucat un rol important în destabilizarea pieţei imobiliare din România, dar şi dacă nu am fi trecut printr-o criză economică globală, am fi asistat la o criză imobiliară locală, au spus cunoscătorii pieţei, la Unde este piaţa imobiliară acum şi încotro ne îndreptăm? Voci puternice din piaţa imobiliară au discutat despre punctul în care ne aflăm acum şi direcţia în care ne îndreptăm. Opinia ... Real Estate Club, eveniment organizat IMOPEDIA.

Criza nu este un element nou, am trecut de şapte ori prin asta, în ultimii 100 de ani, dar ea a relevat în România o condiţie a pieţei, a scos la iveală câteva carenţe. Este un moment foarte bun să cumperi, pentru cine are cash. De ce? Dezvoltatorii sunt foarte motivaţi. Nu există un moment mai bun pentru negociere. Deci este un moment foarte bun să cumperi prima locuinţă, dar şi unul foarte bun să treci de la o locuinţă mai mică la una mai mare.", arată Adrian Șişchin, director regional RE/MAX.

Specialiştii imobiliari străini trag un semnal de alarmă. Piaţa imobiliară din România are nevoie de legislaţie Legislaţia imobiliară este un subiect intens dezbătut pe piaţa românească. Dar nimic mai mult. Cu toată strădania diferitor asociaţii, cu tot ... Piaţa imobiliară din România trebuie educată

Desigur, optimismul nu este tocmai un concept potrivit pentru vremurile pe care le traversăm, iar cu acest lucru au fost de acord toţi cei prezenţi la Real Estate Club. Piaţa trebuie educată. Iar în această categorie intră toţi participanţii ei: finanţatorii, dezvoltatorii, investitorii, dar şi clienţii sau vânzătorii.

Piaţa este complet needucată. În acest moment, ne aflăm foarte aproape de cel mai jos de nivel al pieţei, dacă nu suntem chiar acolo. Dar nimeni nu pare să înţeleagă faptul că o piaţă matură, stabilă, se bazează pe un sistem de finanţare la fel de bine consolidat. Clienţii, dacă au 50.000 euro cash, preferă să cumpere o locuinţă decât să se împrumute. Ei scapă din vedere faptul că rata pe care o obţin azi o să pară mult mai mică peste 20 de ani, când salariile lor vor creşte, când moneda se va devaloriza. Băncile, de cealaltă parte, fac lucrurile prea dificile. Dar clienţii educaţi şi dezvoltatorii educaţi, fac băncile educate.", a declarat la Real Estate Club, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Cine sau ce va scoate piaţa imobiliară din criză? Problemele cu care se confruntă piaţa imobiliară românească sunt clasificate pe atât de multe niveluri, încât nici măcar ... Clienţii trebuie să fie atenţi la pericolele pe care le aduc investiţiile în vremuri de criză

Există însă şi pericole, pentru cei care se gândesc să facă achiziţii, în această perioadă. Pentru că este vorba despre o investiţie, iar orice investiţie aduce un set de riscuri.

Părţile trebuie să îşi reevalueze motivaţia de a vinde sau de a cumpăra. Ca şi cumpărător, ai anumite oportunităţi de a cumpăra astăzi, dar trebuie să te gândeşti că poate faci o greşeală cumpărând acum. Poate că în trei sau cinci ani îţi schimbi statutul social, sau dorinţele referitoare la locuinţă. Sunt lucruri la care clienţii nu se gândesc, de aceea au nevoie de consiliere, au nevoie de reprezentare. Oricum, măcar să gândească de două ori înainte să ia o decizie, oricare ar fi ea.", a spus Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21 România.  

Un alt aspect important, remarcat de cei invitaţi de IMOPEDIA la Real Estate Club, este că Unde este piaţa imobiliară acum şi încotro ne îndreptăm? Voci puternice din piaţa imobiliară au discutat despre punctul în care ne aflăm acum şi direcţia în care ne îndreptăm. Opinia ... nu vor mai exista mişcări bruşte ale pieţei, în perioada următoare. Chiar dacă numărul tranzacţiilor este în uşoară creştere, chiar dacă piaţa pare că îşi găseşte un echilibru, nu există motive care să determine un noul val de frenezie imobiliară.

„Nu trebuie să fim pesimişti, trebuie să fim realişti informaţi. Trebuie să înţelegem modul în care se reorganizează piaţa imobiliară. Să înţelegem că tranzacţiile speculative vor fi foarte puţine comparativ cu 2008. Să înţelegem faptul că, măcar următorii ani, nu vor mai exista creşteri sau scăderi spectaculoase de preţuri, poate doar cu o cifră. Va trebui să învăţăm să nu mai fim nici consumatori în exces, dar nici prudenţi excesiv, pentru că asta o să ne blocheze.", arată Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„Piaţa este volatilă, ia forma situaţiilor în care intră. Sunt multe proiecte care au fost pregătite pentru un scop şi acum iau alte direcţii. Piaţa e plină de oameni care schimbă carcasele clădirilor, schimbă destinaţia. Clădirile de rezidenţe se transformă în birouri, pe partea de rezidenţial se prezintă servicii de curăţătorie, pază şi protecţie, mentenanţă. Dezvoltatorii fac tot ce pot să aducă permanent plus-valoarea proiectelor lor.", completează Dan Voiculescu, arhitect Metropolitan International Architects.

Numărul tranzacţiilor imobiliare a ajuns, în anii de criză, până la 350.000 pe an. Scăderea este considerabilă, faţă de cele 500.000 tranzacţii anuale, înainte de criză. Cunoscătorii pieţei spun însă că acest minus de 150.000 de tranzacţii înseamnă retragerea speculatorilor de pe piaţă. 

Totuși, modul în care evoluează piața internă în perioada de criză îi face pe unii specialiști să se gândească la faptul că încă mai este loc de Noul regulament BNR ar putea aduce un nou val de ieftiniri pe piaţa imobiliară Băncile sunt acum în cele trei luni în care trebuie să îşi revizuiască rapid întreaga strategie de vânzări, potrivit ... scădere a prețurilor. Oricum, toată lumea este de acord că chiar dacă nu am ajuns la punctul cel mai de jos, suntem foarte aproape de el.  

CITEŞTE ŞI: „Euro ar putea să dispară până la Crăciun”, anunţă fostul şef BERD. Prăbuşirea a început deja Moneda unică europeană ar putea dispărea până la Crăciun, dacă autorităţile europene nu încep imediat să aplice măsurile de criză. ... „Euro ar putea să dispară până la Crăciun", anunţă fostul şef BERD. Prăbuşirea a început deja


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (19)
#19. ion | 01.12.2011 | 22:49
12 (1/13)   
Bai fratilor , sa mor eu daca voi sunteti normali cand dati verdicte gen acum este .... Dovedeste ca nu cunoasteti realitatea ....
#18. radu | 01.12.2011 | 16:56
14 (1/15)   
ALOOOO!!!!!!!!DOMNILOR EXPERTI!!!!NU MAI FACETI ZGOMOT PENTRU NIMIC!!!GATA.CE A FOST NU VA MAI FI!!!LUCREZ IN IMOBILIARE DE 11 ANI SI NU POT INGHITI ASA CEVA.MARE ATENTIE PRETURILE VOR AJUNGE IN CAM 2 ANI LA NIVELUL ANILOR 1998-2002,APARTAMENT 2 CAMERE 10000 DOLARI.CICA EXPERTI......
#17. florin | 30.11.2011 | 13:58
28 (1/29)   
:)) astia chiar ma cred ca mai pot pacali pe cineva? tare
#16. mihai | 30.11.2011 | 12:52
16 (1/17)   
Si unde e mai ieftin azi ca vreau si eu?
#15. pkiller | 30.11.2011 | 12:32
21 (1/22)   
O rata facuta azi o sa ti se para mai mica peste douazeci de ani cand o sa ai salariul mai mare...

OK! CUMPAR MAINE. Dar am o presimtire ca atunci cand o sa simt ca nu mai pot plati rata, o sa ma fac budist. Dar budist din ala cu pickamer. O sa demolez tot apartamentul ca sa imi fac din el pestera de meditatie si o sa ma imbrac cu o cuvertura portocalie.

Tin la preturile voastra la fel de mult cat tineti voi la bunastarea mea.
#14. maria | 30.11.2011 | 12:24
25 (1/26)   
Nu va lasati manipulati de * astia, cu siguranta or sa mai scada in februarie 2012 or sa intre in vigoare noile norme impuse de bnr, sa vedeti prin mai iunie 2012 preturi, sa nu mai jic ca in iulie august or sa fie mai mici cu cel putin 30% din ce se incearca acum.Am zis incearca deoarece nimeni nu cumpara, preturile sunt mari apartamentele vechi iar romanul sa saturat de rate, prima casa e o hotie pe fata , este facuta in interesul mafiei bancarimobiliare.
#13. b3t1983 | 30.11.2011 | 11:55
21 (1/22)   
cum sa fie cel mai bun moment pt cumparat cand din februarie intra in viguare noile norme de creditate la imobiliare cu avansuri mult mai mari??
daca avansul pt un ap care nu se incadreaza in PC este de 15-25% , pt un ap evaluat acum la 70.000 avansul este cel putin 10.500 - 17.000 eur. si nu stiu cati au sa dea. deci logic apartamentele mai scumpe , asezate in zone asa-zise mai bune langa un parc sau ceava de genu (asta fiind numita zona buna la noi), vor scadea si se vor alinia celor care se incadreaza in prog prima casa de prin rahova sau pantelimon. si dc as cumpara un ap in zone de genul acesta daca ma incadrez la o zona mi buna evaluata pana in feb la un pret mai mare? nu as mai lua, singurul mod in care as lua este daca pretul ar fi mai avantajos. deci si ap care se incadreaza in PC ar trebui sa mai scada sa devina mai atractive.
q.e.d
#12. Cristian | 30.11.2011 | 11:41
26 (2/28)   
Din ianuarie 2009 si pana acum cred ca imopedia a publicat minim 20 de articole in care 'expertii' (chiar, cine le-a dat titlul asta?) imobiliari declara ca e imperios sa se cumpere ACUM o proprietate, pentru ca vor urma scumpiri in x luni/zile/ani.
EXPÉRT ~tă (~ți, ~te) m. și f. 1) Specialist cu o pregătire înaltă; om care posedă cunoștințe fundamentale într-un anumit domeniu de activitate.
Dupa ce au gresit incontinuu pentru 3 ani (si inainte, bineinteles), oamenii astia sunt considerati 'experti'?
#11. Adi | 30.11.2011 | 11:29
19 (3/22)   
Pret imobiliare actual = 350Eur, deci daca faci un 30% profit rezulta 450Eur.
DECI MAI e loc de SCADERE...
#10. anda | 30.11.2011 | 10:00
21 (2/23)   
este evident ca vor scadea....cine o mai crede astea?
#9. Gabriel Alexandru | 30.11.2011 | 09:23
34 (2/36)   
Recomand cititorilor sa nu dea crezare declaratiilor sau interpretarilor care spun ca urmeaza o crestere a preturilor pe piata locuintelor, fara ca acestea sa fie sustinute de un studiu solid, mai ales daca cei ce declara acest lucru au un INTERES.

Exista extrem de multe semnale negative recente care indica, la unison, un singur lucru: preturile locuintelor vor continua sa scada.
#8. cocostelica imobelearu | 30.11.2011 | 09:10
29 (1/30)   
Prafu si pulberea o sa se aleaga de emo biliare. N ati vazut ca de fiecare data cand se apropie o mare depreciere vin astia si zic ca gata incep scumpirile? Deci in consecinta urmeaza o mare ieftinire-apocalipsa imobiliara urmeaza....Las ca vedem noi la anu scaderi de 20 30 la suta si cum o sa se zvarcoleasca in chinuri vanzatorii de imo... Ha ha ha ....cu cat mai multe articole de acest gen cu atat mai mare e disperarea ....
#7. Adrian | 30.11.2011 | 08:11
36 (0/36)   
Suntet in eroare ... Preturile mai aude scazut pana ajung la nivelul celor din 1990, anul care urmeaza va aduce doar scaderi line dar neintrerupte pentru 2-3 ani cel putin...
Criza nu se va termina mai devreme de 2017-2018 ...va dura in jur de un deceniu pentru ca din nou s-au facut aceleasi greseli si reteta e la fel, rezultatul va fi asemanator ... E ca reteta unei prajituri ...mult succes... Apropo romania NU a mai trecut prin crize imobiliare ...
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video