Notarii au arătat BNR că numărul de garanţii imobiliare a fost cu peste 30% mai mare în 2007 faţă de anul anterior

În România, tot mai multe bunuri imobiliare sunt puse ca garanţie pentru obţinerea creditelor bancare, numărul acestora crescând de la 176.666 în anul 2006 la peste 230.800 în 2007. Aceste cifre, ca şi alte date statistice privind evoluţia pieţei imobiliare au fost puse ieri la dispoziţia băncii centrale de către liderii notarilor publici.

Întâlnirea de ieri dintre oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) şi cei ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) a fost doar una de principiu, de curtoazie. Deşi a durat aproximativ o oră şi jumătate, s-au discutat doar probleme generale, urmând ca într-o săptămână oficialii celor două instituţii să se întâlnească din nou.

Printre cele mai interesante statistici furnizate BNR de către notari se numără evoluţiile înregistrate în cazul garanţiilor imobiliare. Numeric vorbind, actele de garanţie imobiliară încheiate la notariat au crescut de la an la an, în 2007 consemnându-se un record de 230.802 încheieri, în creştere cu peste 30,6% faţă de anul anterior. Iar în primele două luni din 2008, totalul acestor acte a fost de 30.925, în creştere cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Ce rezultă din aceste date statistice, prezentate de UNNPR? În primul rând, băncile comerciale – care preiau în «custodie» respectivele bunuri imobiliare – trebuie să fie mult mai atente la evoluţia preţurilor acestor active. Dacă valoarea activelor care fac obiectul garanţiilor bancare stagnează sau cresc, pentru bănci nu poate fi decât bine; dimpotrivă, scăderea valorii acestor bunuri imobiliare – cum s-a întâmplat în SUA şi, mai nou, în vestul Europei – poate conduce la crize similare cu cele pe care le traversează acum pieţele occidentale.

Poate tocmai de aceea, Banca Naţională a cerut notarilor să prezinte situaţia reală a pieţei imobiliare româneşti. Iar explozia numerică a ipotecilor, care transpare din statisticile UNNPR, nu e tocmai un semn bun pentru bancheri. Un alt set de date prezentate de notari la întâlnirea cu BNR se referă la taxele virate de aceştia către bugetul de stat şi bugetele locale.

Valoarea acestora a crescut de la 550,3 milioane de lei (RON) în 2005 la peste 1,19 miliarde de lei în 2007. În primele două luni din 2008, valoarea taxelor virate s-a ridicat la 175 milioane de lei, în creştere cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Numărul tranzacţiilor creşte încet, dar sigur

Potrivit datelor prezentate de UNNPR, în anul 2007 s-au încheiat la notarii publici, în total, 520.714 tranzacţii imobiliare, cu 7,11% mai multe decât în 2006. În schimb, în primele două luni din 2008, numărul tranzacţiilor a fost de 77.703, în creştere cu aproape 22% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Şi costurile tranzacţiilor au ieşit la lumină

Onorariile, taxa pe valoarea adăugată, impozitele şi tarifele de intabulare aferente tranzacţiilor imobiliare au fost, de asemenea, prezentate băncii centrale de către notari. Din datele UNNPR reiese că, procentual vorbind, costurile tranzacţiilor scad pe măsură ce creşte valoarea bunului ce face obiectul contractului.

Spre exemplu, pentru un bun imobiliar în valoare de 50.000 de euro, costurile ajung la 4,65% în cazul tranzacţiilor sub trei ani şi la 3,65% pentru tranzacţiile pe durată mai lungă. În schimb, pentru un bun imobiliar de patru milioane de euro, costurile de tranzacţionare nu trec de 2,78% (sub trei ani), respectiv 1,78% (peste trei ani). Valoric vorbind, cea mai mare parte a acestor costuri o reprezintă impozitul.

Sursa

15 April 2008