Exproprieri pentru Esplanada


Ziua - 24.05.2006
 

Giganticul proiect imobiliar este parafat, insa terenurile pe care urmeaza sa fie ridicate cladirile sunt revendicate masiv * Autoritatile locale sunt decise sa treaca la exproprieri daca nu rezolva amiabil cu proprietarii

Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Nathaniel Rotschild, presedintele TriGranit Developement au semnat ieri, la Bucuresti, Memorandumul cu privire la Contractul de Parteneriat Public-Privat pentru realizarea proiectului imobiliar Esplanada, chiar daca data inceperii lucrarilor ramane in continuare incerta. Aceasta, deoarece autoritatile au primit cereri de revendicare pentru mai mult de jumatate din suprafata terenului necesar si nu au reusit inca sa incheie negocierile cu ceilalti proprietari, care solicita peste 1000 euro/metru patrat, depasind cu mult oferta Primariei Capitalei. Terenul, delimitat de B-dul. Unirii - Str. Nerva Traian - B-dul. Octavian Goga - B-dul. Mircea Voda, are o suprafata de peste 10 hectare si implica o investitie estimata la 840 de milioane de euro. Esplanada va cuprinde centre comerciale si de recreere, cladiri de birouri, centre culturale, spatii hoteliere, locuinte - integrate intr-un proiect imobiliar complex, un minioras cu strazi, piatete si gradini.

Centrul cultural al mini-orasului Esplanada va fi unic in Romania si va fi format dintr-o Sala Nationala de concerte, Muzeu Guggenheim si spatii multi-functionale.

Daca proprietarii terenurilor revendicate si administratia locala nu vor reusi sa ajunga la un acord, Primaria Capitalei va stabili un pret fix pentru acestea si va recurge la exproprieri pe care proprietarii le vor putea contesta in Justitie. Laszlo Borbely a declarat, ieri, ca, dupa finalizarea problemelor juridice, terenul de zece hectare va fi concesionat corporatiei multinationale TriGranit pe o perioada de 49 de ani.

Dupa aceasta perioada, complexul de locuinte, birouri si spatii comerciale va fi preluat in administrare de catre statul roman. Iar pana la preluarea intregului complex, statul ar putea administra mai multe cladiri sau ar putea incasa o parte din profitul rezultat in urma proiectului. Procedura urmeaza sa fie stabilita de catre Guvern.

Cu toate acestea, cei implicati in proiectul Esplanada apreciaza ca lucrarile vor incepe, efectiv, cel mai tarziu, la inceputul anului 2007, prima faza a dezvoltarii urmand sa fie finalizata in circa sapte-zece ani.



C.P.
Ziua
 

24 May 2006